Nisan Yağışları Mercimek Üreticisini Mağdur Etti

Geniş tarım arazilerine sahip Mardin’in Kızıltepe ilçesinde nisan ayında düşen yağışlar, bazı çiftçilerin yüzünü güldürürken mercimek üreticisini ise mağdur etti.

Geniş tarım arazilerine sahip Mardin’in Kızıltepe ilçesinde nisan ayında düşen yağışlar, bazı çiftçilerin yüzünü güldürürken mercimek üreticisini ise mağdur etti. Yağışlardan dolayı boy alan mercimekte çürüme ve küflenme meydana geldiği, çok sayıda mercimek üreticisinin hasadı alamadan tarlasını sürmek zorunda kaldığı belirtildi. Uzmanlar, son yıllarda yaşanan kuraklığın ardından gelen yağışla birlikte mercimekte oluşan hasarın sık ekimden kaynaklandığını belirtti.

    12 köyde ekilen mercimeğin yüzde 90 oranında hasar gördüğünü ifade eden Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, çiftçilerin mercimeği sürmek zorunda kaldığını bildirdi. Hasarın büyük olduğunu aktaran Öter, yağışların yanı sıra çiftçilerin bilinçsizliğinden dolayı da milli servet olan tarımın elden gittiğini söyledi.

    Mercimek ekili alanlarda incelemelerde bulunan Öter, çiftçinin bir dönüme ne kadar tohum, ne kadar gübre atacağını hesaplayamadığını iddia etti.

    Son yıllarda kuraklığın yaşandığı hatırlatan Öter, ”Son yıllarda ciddi kuraklık vardı. Ancak bu yıl nisan ayında yağışlar bol düştü. Bununla beraber mercimek boy aldı ve yattı. Çiftçimiz bir dönüm araziye 7–8 kilo atması gerekirken, 15 kilo tohum atıyor. Yağışlar olmasına rağmen araziler halen sulanıyor. Bu da mercimeklerin nefes almasını engelliyor. Nefes almayan mercimekte çürüme ve küflenme meydana geliyor. Açıkta olan mercimeklerde hiçbir sorun yokken bu çürüme sadece sık ekili alanlarda meydana gelmiş durumda. Yağışlar ve sık ekim birbirini tamamlayan unsurlar oldu. Bundan dolayı çiftçimiz büyük zarar etti.” ifadelerini kullandı.

    Karakuyu bölgesinde 95 dönüm arazisinde ektiği mercimeğin yağışlardan sonra çürüdüğünü söyleyen Mehmet Kutlucan, tarlasını sürmek zorunda kaldığını bildirdi. Gübre, tohum ve mazot nedeniyle yaklaşık 200 milyar zarar ettiklerini anlatan Kutlucan, ”Nisan ayına kadar mercimeğimiz güzeldi. Yağışlardan sonra mercimekte çürüme ve küflenme meydana geldi. Hasadımızı almadan ekinimizi sürmek zorunda kaldık. Sürdüğümüz arazilerimizde pamuk ekeceğiz.” şeklinde konuştu.

    Kızıltepe İlçe Tarım Müdürü Zeynettin Yılmaz ise çok sayıda çiftçinin mağduriyetinin söz konusu olduğunu bildirdi. Hasar tespit çalışmaları konusunda verileri topladıklarını ifade eden Yılmaz, tarlasını süren çiftçinin pamuk ekimine başladığını aktardı.