Kaçakların Hayalini "Karaçay" Şifresi Bitirdi

Somalili bir grubun yönettiği insan tacirliği çetesinden 17 kişi tutuklandı.

Somalili bir grubun yönettiği insan tacirliği çetesinden 17 kişi tutuklandı. Kumkapı’daki evlere getirilerek bir süre bekletilen ve yaklaşık 6 bin 500 dolar para karşığılında Yunanistan’a geçirilmeyi bekleyen kaçaklarin hayalleri, karşılarında polisi görünce yıkıldı. Zanlıların kaçaklar için şifreli konuştuklarını belirleyen polis, "karaçay, doğu çayı" şifrelerini duyunca harekete geçti.

Etiyopya, Burma, Eritre, Filistin, Irak, Afganistan uyruklu göçmenlerin Suriye sınırından yasadışı yollarla Türkiye’ye ve oradan da İstanbul’a getirilmesiyle ilgili Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün soruşturması tamamlandı. Yakalanan kaçaklar sınırdışı işlemleri için Yabancılar Şube Müdürlüğü misafirhanesine gönderildi. Kaçakların organize edilerek Türkiye’ye getirilmesini planladıkları belirlenen 23 kişi ise adliyede hakim karşısına çıktı. Aralarından Somali uyruklu Fihili K. ile Türk uyruklu Servet B’nin de bulunduğu 17 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan 10’unun Somali uyruklu olması dikkat çekti.

    Operasyon kapsamında 68’i Somali uyruklu, 33’ü Eritreli, 7’si Iraklı olmak üzere diğer ülke vatandaşlarıyla birlikte 100 kaçak yakalandı. Operasyon adreslerinde yapılan aramalarda bir tabanca ile bin dolar nakit para, 24 adet pasaport, 6 adet kimlik belgesi ile çok sayıda belge ele geçirildi.

OPERASYON ŞİFRESİ “KARAÇAY, DOĞU ÇAYI”

Polisin yürüttüğü çalışmada yapılan teknik belirlemelerde şebeke elemanlarının polise yakalanmamak için şifreli konuşmalar yaptıkları ortaya çıktı. Telefondaki görüşmelerinde kaçaklar için “Karaçay” ya da “Doğu çayı” gibi ifadeler kullandıkları belirlendi. Türkiye’ye getirilene kadar 2 bin 500 dolar kişi başı ödeme yapan kişilerin, İstanbul’dan Avrupa’ya gidene kadar ise 4 bin dolar daha ödedikleri tespit edildi.