Vatandaşın Alım Gücü Yükseldi, Klima Satışlarında Rekor Bekleniyor (Özel)

Bu yaz sezonunda klima satışlarında rekor artış bekleniyor.

Bu yaz sezonunda klima satışlarında rekor artış bekleniyor. Geçen yıl 750 bin adet satış yakalayan sektörün bu yılki satış rakamının 1,2 milyonu aşacağı belirtiliyor. İklimlendirme pazarının 2011 büyümesinin yüzde 40 civarında olacağı tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, klimadaki rekor satış beklentisini vatandaşın alım gücünün yükselmesi ve güven ortamının devam etmesine bağlıyor. Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, bu yıl 2008’in satış rakamı olan 1,2 milyon adedin geçileceğini söyledi. Demirdöküm Pazarlama ve Satış Direktörü Erdem Ertuna ise bu sene klima pazarında rekor büyüme beklediklerini kaydetti.

Klima satışları kriz nedeniyle 2009 yılında yüzde 45 geriledi. 2008 yılında 1,2 milyon adet klima satışı, 2009’da 650 bine kadar düştü. 2010 yılında rakam 750 bin seviyelerine çıkmasına rağmen 2008 satışını yakalayamadı. Ancak bu yıl 2008 rakamının geçileceği tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri, iklimlendirme pazarındaki gelişmeleri Cihan Haber Ajansı (Cihan)’na değerlendirdi.     

    Pazarın önemli oyuncularında Alarko Carrier Genel Müdürü Önder Şahin, bu yılın ilk dört aylık satış rakamlarının 2008’in geçileceğini gösterdiğini söyledi.

    Şahin, 2008 yılında 1,9 milyar dolar olan pazar büyüklüğünün, 2009‘da 1,2 milyar dolara gerilediğini kaydetti. Şahin, sektörün 2010 yılında ise yaklaşık yüzde 20 artışla 1,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtirken, “Rakamlar, 2008’deki yüzde 40’lık gerileme nedeni ile henüz 2008 seviyelerine ulaşamadı. Ancak pazarın 2011’de de büyümeye devam etmesini bekliyoruz. Bu yıl itibariyle sektör eski ivmesini yakalamaya başlayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de klimanın artık erişilebilir düzeyde olduğuna dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti: “Klima satışları sadece hava sıcaklığına bağlı değil. Milli gelirle de alakalı bir durum. Vatandaşın satın alama gücü ve harcama güveniyle doğrudan alakalı. Şu anda da, istikrar ve güven ortamı olduğu için satışların temmuz sonuna kadar iyi gideceği görünüyor.”

    Alarko Carrier’in iklimlendirme pazarında yüzde 10 paya sahip olduğunu, bu yıl 50-60 bin arasında bir klima satışı hedeflediklerini aktaran Şahin, bu yılki satışların 2009 ve 2010’dan daha iyi olacağını dile getirdi.

TÜRKİYE’DE İKLİMLENDİRME PAZARI BÜYÜMEYE AÇIK

Koç Grubu’ndan Vaillant’a geçtikten sonra klima üretimine başlayan Demirdöküm de, pazardaki payını hızla artırıyor. Şirketin Pazarlama ve Satış Direktörü Erdem Ertuna, bu sene klima pazarında hızlı bir büyüme beklendiğini ifade etti.

    Türkiye’de klima pazarının dinamik bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Ertuna, “Klima pazarı büyümeye açık. Önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek. Türkiye, Avrupa’da en büyük potansiyeli olan pazar.” dedi.

    Demirdöküm’ün klimada geçen yılı yüzde 10 pazar payı ile kapattığını, bu seneki hedefinin ise yüzde 15’e ulaşmak olduğu bilgisini veren Ertuna, Demirdöküm’ün bu yıl yüzde 30 büyüme hedeflediğini kaydetti.

    Krizden en fazla iklimlendirme sektörünün etkilendiğini dile getiren Ertuna, “Krizin geçmesiyle beraber tüketici ertelemiş olduğu klima ihtiyacını hızlı bir şekilde almaya çalışıyor. Bir de yaz ayları her geçen yıl daha sıcak hale geliyor. Bu da tüketiciyi soğutmaya itiyor. Ayrıca klimanın lüks olduğu İstanbul ve Ankara’da satışlar her yıl daha da artıyor. Evlerdeki klima oranı hala yüzde 15’lerin altında. Bu da çok büyük bir potansiyeli gösteriyor.” şeklinde konuştu.