Malatya‘da 22 Bin Kişi Aynı Anda Aynı Kitabı Okuma Rekoru Kırdı

Malatya‘da ‘Malatya Okuyor’ kampanyası kapsamında ‘Aynı Yerde Aynı Anda Aynı Kitabı Okuyan En Çok Kişi Dünya Rekoru’ 22 bin kişinin katılımıyla kırıldı.

Malatya‘da ‘Malatya Okuyor’ kampanyası kapsamında ‘Aynı Yerde Aynı Anda Aynı Kitabı Okuyan En Çok Kişi Dünya Rekoru’ 22 bin kişinin katılımıyla kırıldı. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve NT Kitap Kırtasiye Mağazaları‘nın koordinatörlüğünde yapılan denemede, İnönü Stadyumu’nda toplanan binlerce kişi, Victor Hügo’nun Sefiller romanının ‘Garip Bir Yolcu’ başlıklı bölümünü aynı anda yüksek sesle okudu.

Türkiye’de okuma bilincinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen rekor denemesi için stat kapıları saat 09.00‘dan itibaren açılırken, her katılımcıya noter huzurunda bir bilet ve ‘Garip Bir Yolcu başlıklı‘ yazı verildi. Bu biletler stadyum girişlerine konulan sandıklara atılarak stadyuma giriş yapan kişi sayısı kaydedildi. Malatya 2. Noteri Zeynel Abidin Beyazgül, rekorun kırılması için gerekli şartları okudu. Saat 11.22’de başlayan ‘Aynı Yerde Aynı Anda Aynı Kitabı Okuyan En Çok Kişi Dünya Rekoru’ denemesi katılımcıların Victor Hugo’nun ünlü romanı Sefiller’den ‘Garip Bir Yolcu’ adlı bölümü, sunucu eşliğinde hep bir ağızdan yüksek sesle okuyarak rekor denemesini gerçekleştirdi. Rekor denemesine küçükten büyüğe, öğrencisinden emeklisine birçok vatandaşla birlikte Vali Ulvi Saran ile protokolde bulunanlar da eşlik etti.

Malatya Valisi Ulvi Saran, etkinliğin gösteri amacıyla değil, okuma bilincinin oluşturulması amacıyla düzenlendiğini söyledi. Malatya Okuyor kampanyası ile kentte kitap okuma konusunda önemli mesafe kat ettiklerini anlatan Saran, şöyle devam etti: “Muazzam bir olaya, tarihi bir ana tanıklık ettik. Öncelikle bir konunun altını çizmek istiyorum. Bu çok sayıda insanın bir kereye mahsus bir araya gelerek gerçekleştirdiği bir gösteri değildir. Biz bu proje ile iki konuda önemli mesajlar vermek istedik. Birincisi bizim daha önce başlattığımız ‘Malatya Okuyor’ kampanyası kapsamında gerçekleştirilen okuma etkinliklerimiz sonucu bu yıl Malatya’da okunan kitap sayısı 2 milyonu bulacak. Bu Malatya’nın ve Malatyalıların başarısıdır."

    "Türkiye’nin okuma karnesinin kötülüğü ve bu nedenle Dünya Okuma Ligi’nde Türk insanın çok gerilerde olmasıdır." diyen Saran, "Dünyada kişi başına ortalama 20 kitap düşerken, Türkiye’de 6 kişiye 1 kitap düşmektedir. Bu da okuma konusunun ülkemiz için ne kadar önemli olduğu gerçeğini net ortaya koymaktadır. Bu nedenle bu rekor denemesi ile esas olarak Türk toplumunda okuma alışkanlığının artmasına katkıda bulunmaktır.” diye konuştu.

Rekor denemesinin koordinatörlüğünü yapan NT Mağazaları Genel Müdürü Şeref Zekai Kolak da etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının Türkiye’de kitap okuma bilincinin başta çocuklarda olmak üzere artırmak olduğunu ifade etti.

    Bunun kitap işiyle uğraşan bir kurum olarak sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini dile getiren Kolak, “Malatya ve Malatyalılar öyle bir etkinlikte bulunuyor ki gelecek nesiller ve bugünü hiç unutmayacak. Şayet gelecekte Malatya Türkiye’nin aydın ve uygar şehirlerinden biri olacaksa bu etkinlikte o yoldaki en önemli adımlardan biri olarak anılacaktır. NT olarak kendimizi okumaya, okuma sevgisine adamış bir işletmeyiz. Türkiye gelecekte dünyanın aydınlanmış ve gelişmiş önemli ülkelerinden biri olacaksa bundan en büyük etken okumayı seven ve okuyarak kendini geliştiren nesiller olacaktır.” şeklinde konuştu.

Rekor denemesi sonrası katılımcılar kitaplarını ihtiyaç sahibi okullara verilmek üzere için oluşturulan sandıklara attı.