Iraklı Yönetmen Washıngton‘da "Son Of Babylon" İle Iraklı Kayıplara Dikkat Çekiyor

Washington‘daki Irak Kültür Merkezi, Iraklı yönetmen Muhammed el-Deraci‘nin "Son of Babylon" filmine ev sahipliği yaptı.

Film hakkında basın toplantısı düzenleyerek soruları cevaplayan el-Deraci, son yapımını, dünyanın çeşitli ülkelerine ait filmlerin yer aldığı "Film Forward" etkinliği çerçevesinde bugün Ulusal Sanat Galerisi‘nde de gösterecek.

El-Deraci, kendi ailesinde yaşadığı gerçek olaylara dayanan filmi beyaz perdeye hazırlamak için tüm enerjisini ortaya koyduğunu söyledi. Irak‘ın bütünlüğünü göstermek için filmin ana karakterinin Kürt olduğunu ifade eden el-Deraci, filmin iki bölge arasında geçmesinin, ülkenin kuzeyinden, güneyine güçlü yapısını sembolize ettiğini dile getirdi. Filmi özellikle Irak‘ta çekmekte ısrar ettiğini belirten el-Deraci, sokağa çıkma yasağı, güvenlik tehditleri, ekipman eksikliği ve yeterli finansmanın bulunamaması

gibi birçok engeli aşmak zorunda kaldığını anlattı.

Filmle, Irak‘ta kayıp insanlara dikkat çekmek istediğini söyleyen el-Deraci şu an, Irak hükümetinin Uluslararası Kayıp İnsanlar Komisyonu ile birlikte yürüttüğü bir kampanya içinde yer aldığını ifade etti. Iraklı yapımcı, bu kampanyanın ardından "In the Sands of Babylon" isimli bir sonraki filmini bitireceğini kaydetti.

Prömiyeri 2010 Berlin Film Festival‘inde yapılan "Son of Babylon" filminin gösterimi sırasında Irak Başbakanı Nuri el-Maliki video konferans yoluyla bir konuşma yapmıştı.

Film 11 yaşındaki Ahmed‘in, savaş sırasında kaybolan babasını aramak için büyük annesiyle birlikte ülkenin kuzeyindeki bir Kürt köyünden güneye yaptıkları yolculuğu anlatıyor.

Kaynak: İHA