‘Muhasebe İşletmenin Yatak Odasıydı, Oturma Odası Oldu‘

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Garanti Bankası işbirliğiyle düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu" isimli toplantı, İzmir‘in Konak ilçesindeki Best Western Otel‘de yapıldı.

‘Muhasebe İşletmenin Yatak Odasıydı, Oturma Odası Oldu‘
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) ile Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ve Garanti Bankası işbirliğiyle düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu" isimli toplantı, İzmir‘in Konak ilçesindeki Best Western Otel‘de yapıldı. Turizm işletmelerinin muhasebe ve üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda, yeni TTK‘nin işletmelere getirdiği mali yükümlülüklere ilişkin bilgi verildi. Burada konuşan Doç. Dr. Volkan Demir, yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)‘nu anlattı. Demir, "Muhasebe işletmenin yatak odasıydı, oturma odası oldu." dedi. Yeni kanunun şirketlerin hesaplarına büyük şeffaflık getirdiğini belirten Galatasaray Üniversitesi, Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Demir, bununla ilgili işlemlerin dijital ortamlarda yapılacağını söyledi.

Yeni TTK‘nin en çok değişen kısmının muhasebe olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Demir, Türkiye‘nin 57 yıldır aynı kanunla yürüdüğünü belirterek, "Artık her şey tıkanma noktasına gelmişti. İşletmeler, sorunlarına Yargıtay‘da içtihatlarla çözüm buluyordu." dedi. Büyük değişiklikler getiren yeni kanunla işlemlerin dijital ortamda yapılacağını kaydeden Demir, devletin bu kanunla e-devleti onayladığını ve tanıdığını da dile getirdi. Yönetim kurulu toplantılarının ya da genel kurulların elektronik ortamda yapılabileceğini anlatan Volkan Demir, denetçilik sisteminin değiştiğini, her şeyin denetlenip intenette şeffaf bir şekilde yayınlanacağını, denetimin bundan böyle sadece serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik firmaları tarafından yapılacağını kaydetti.

Toplantının Antalya ve Bodrum‘dan sonra İzmir‘de yapıldığını belirten ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler ise amacın, işletmelerin muhasebe bölümündeki yöneticileri yeni kanuna ilişkin bilgilendirmek olduğunu ifade etti. Toplantıda genel yürürlük tarihi 1 Temmuz 2012 olan yeni TTK‘nin, 1 Ocak 2013‘te gerçek anlamıyla uygulanacağı hatırlatıldı. Kanunun işletmelerin mali yapısına getirdiği değişiklikler, uygulaması zorunlu hale gelecek Uluslararası Finansal Raporlama Sistemi (UFRS)‘nin turizm sektörüne yansıması, vergi ve sosyal güvenlik kanunları yönünden mali yapılandırma anlatıldı.