Emine Erdoğan: Engellileri Toplumun Dışına İtmek İnsanlıkla Bağdaşmaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Fatih’te bedensel engelli vatandaşlara akülü tekerlekli sandalye dağıtım törenine katıldı.

Emine Erdoğan: Engellileri Toplumun Dışına İtmek İnsanlıkla Bağdaşmaz
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Fatih’te bedensel engelli vatandaşlara akülü tekerlekli sandalye dağıtım törenine katıldı. Törende konuşan Emine Erdoğan, “Engelli kardeşlerimizi toplumun dışına iten, şehrin dışına mahkum eden, onları eve hapseden bir anlayış, bizim kültürümüzle, medeniyetimizle en önemlisi de insanlıkla asla bağdaşmaz.” dedi.

    Özürlüler Haftası nedeniyle Fatih Belediyesi 100 bedensel engelli vatandaşa 100 adet akülü tekerlekli sandalye dağıttı. Fatih Spor Kompleksi’nde düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, bedensel engelli vatandaşlara yönelik yapılan hizmetlerde son yıllarda önemli bir mesafe alındığını vurguladı. Emine Erdoğan, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e teşekkür ederek başladığı konuşmasında; “Elbette belediyelerimizin bu sosyal destek projelerini gönülden destekliyorum. Ancak Türkiye genelinde belediyelerimizin sandalye dağıtmalarının yeterli olmayacağını şehirlerimizi de yeni baştan tasarlamak gerektiğini hatırlatmak istiyorum.” dedi. “Her vatandaşın kendisini bedensel engelli kişilerin yerine koyarak onların ihtiyacını, daha onlar söylemeden yerine getirme gayreti içinde olmalı.” diyen Erdoğan, “Ben her zaman ifade ediyorum. Fiziki engel mutlaka aşılır. Anma anlayıştaki, zihniyetteki engel fiziki engellerden çok daha zararlıdır.” uyarısında bulundu.    

    Engelli kişilerin toplumdan tecrit edilmesinin insanlıkla bağdaşmayacağını ifade eden Erdoğan şunları söyledi: “Engelli kardeşlerimizi toplumun dışına iten, şehrin dışına mahkum eden, onları eve hapseden bir anlayış bizim kültürümüzle, medeniyetimizle en önemlisi de insanlıkla asla bağdaşmaz. Eğitimden, sağlıktan kültür sanattan, toplu taşımaya kadar, herkesin rahatça özgürce kullanabildiği imkanlar aynı şekilde engelli kardeşlerimizin de kullanımına sunulmalıdır.” dedi.

    Engellilere hizmet noktasında önemli bir mesafe alındığını dile getiren Erdoğan, “Yerel yönetimlerimiz bu alanda bir zihniyet devrimi yaşadı. Çok güzel hizmetlere imza attı. Hükümet düzeyinde engellilerin eğitimi başka olmak üzere tarihi seviyede rakamlarla hizmetler gerçekleştirildi. Şu anda evde engelliye bakan yakınına; anne, teyze, ve ya ablaya ayda bir asgari ücret ödeme yapılıyor. 2006 dan beri 285 bin engelli yakını bu hizmetten yaralanıyor. Özürlü aylığı 25 liradan 300 liraya çıkarıldı. Engelli çocuğu bulunan ebeveyn günde bir saat izin alabiliyor. Engelli çocuğu bulunan anneler 5 yıl daha erken emekli olabiliyor.” şeklinde konuştu.

    Engelli vatandaşlarla yönelik hizmetlerde yılların ihmali olduğunu hatırlatan Emine Erdoğan, bu alanda hükümetin çabalarının tek başına yeterli olmayacağını söyledi. Emine Erdoğan, “Vatandaşlar, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları da bu konuya eğilmeli ve çözümün bir parçası olmadırlar.”     dedi.     

    Konuşmanın ardından sahneye çıkartılan bedensel engelli küçük bir kız çocuğu Emine Erdoğan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e teşekkür etti. Daha sonra tekerlekli sandalye alan bedensel engelli vatandaşların arasına giren Emine Erdoğan onlarla tek tek ilgilendi. Vatandaşlar bu sırada Emine Erdoğan’a yoğun ilgi gösterdi. Emine Erdoğan’a ulaşmaya çalışan vatandaşlarla korumalar arasında zaman zaman itiş kakış yaşandı. Emine Erdoğan’a ulaşanlar çeşitli isteklerde bulundu. Emine Erdoğan vatandaşların kendisine ilettiği notlarla ilgileneceğini belirterek notları yardımcısına verdi.

    SEMT KONAĞINI AÇTI

    Akülü tekerlekli sandalye dağıtım programından Silivrikapı Mahallesi‘ne geçen Emine Erdoğan burada semt konağı açtı. Fatih Belediyesi tarafından 4 bin 500 metre kare alan üzerine inşa edilen semt konağını İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile birlikte açan Emine Erdoğan, kendisinin de bir Fatihli olduğunu belirterek, “Burada böyle güzel bir konağın yapılarak Silivrikapılıların hizmetine sunulmuş olmasından mutluluk duyuyorum” dedi.

    Açılışın ardından konağı gezen Emine Erdoğan, daha sonra buradan ayrıldı.