Çağlayan: Komşu Ülkeler Fuarı Bölgeye Ciddi Katkılar Sağlayacak

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Gaziantep’te bu yıl 6.’sı yapılacak Komşu Ülkeler Fuarının bölgeye ciddi katkılar sağlayacağını belirtti.

Çağlayan: Komşu Ülkeler Fuarı Bölgeye Ciddi Katkılar Sağlayacak
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Gaziantep’te bu yıl 6.’sı yapılacak Komşu Ülkeler Fuarının bölgeye ciddi katkılar sağlayacağını belirtti.

Bakan Çağlayan, Komşu Ülkeler Fuarının Mersin Akdeniz İhracatçı Birlikleri‘nde (AKİB) gerçekleştirilen tanıtım toplantısına katıldı.

Çağlayan burada yaptığı konuşmada Türkiye‘nin Irak, İran, Suriye, Lübnan ve Ürdün ile ihracatının 4 yılda 3 katına çıktığını belirtti.

Türkiye‘nin ticareti ve ilişkilerini geliştirmesi gerektirdiğine dikkat çeken Çağlayan, 2009 yılındaki krizde Türkiye‘yi ve çevresindeki ülkeleri kapsayan bölgenin bir kez daha öneminin ortaya çıktığını kaydetti.

Gaziantep’te yapılacak ‘‘Uluslararası Komşu Ülkeler Fuarı‘‘nın Ortadoğu‘ya açılmak isteyen işadamları için önemli bir fırsat olacağına işaret eden Çağlayan, “Bu fuar sadece Gaziantep‘e değil, aynı zamanda bölge ve ülke ekonomisine de çok ciddi katkılar sağlayacak. 15 bin metrekaresi kapalı alanda toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde gerçekleştirilecek fuara, bu sene 120‘yi aşkın firmanın katılması bekleniyor” diye konuştu.

Fuara komşu ve çevre ülkelerin yanı sıra Çin ve Tayland gibi ülkelerden de misafirlerin konuk edileceğine vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti: Fuar, komşu ülkelere gelen sanayi ürünleri, gıda ve tüketim malzemeleri, inşaat ve yapı malzemeleri olmak üzere 3 ana sektörde organize edilecek. Fuarda, bakliyattan doğalgaz ve petrol ürünlerine, gıda ambalajlamadan giyim eşyasına, sulamadan hastane ürünlerine kadar birçok kalemde ürün yer alacak. Bunun koordinatörlüğü Dış ticaret Müsteşarlığı tarafından yapılacak. Ayrıca alım heyetleri de 31 Mayıs-3 Haziran tarihleri arasında da konuk edilecek. Bu çerçevede ikili görüşmeler yapılacak ve Türk firmalar yeni iş yapabilme imkanı yakalayacak.‘‘

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da Türkiye’nin komşuları ile kavgalı olduğu günlerin geride kalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da fuara Suriye’deki olaylara rağmen yüzlerce işadamının geleceği müjdesini verdi.

Toplantıya Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Bülent Ecevit, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Zeki Yağcı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu‘nun yanı sıra çok sayıda işadamı katıldı.