Milli Savunma Bakanlığı, Mayın Temizleme İhalesine Katılım Şartlarını Belirledi

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye-Suriye sınırındaki mayın arazinin temizlenmesini gerçekleştirecek firmalarda aranacak şartları belirledi.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye-Suriye sınırındaki mayın arazinin temizlenmesini gerçekleştirecek firmalarda aranacak şartları belirledi.

Mayın temizleme ihalesine katılacak firmalardan istenen şartlar bakanlık internet sitesinde duyuruldu. Bakanlık açıklamasında, ilk ihalenin Türkiye-Suriye hudut hattının Cizre-Çobanbey arasındaki 527 km’lik bölümü için yapılacağı belirtildi. Bu alanın dört ayrı bölgeye ayrıldığı kaydedildi.

Duyruda, ihaleye katılacak yabancı firmaların Türk firmaları ile asgari yüzde 49 oranında iş ortaklığı oluşturma zorunluluğu olduğu ifade edildi. Mayın temizleme için konsorsiyumlar tarafından verilecek tekliflerin kabul edilmeyeceği belirtilen duyuruda, ortaklardan birinin mayın temizliğine ilişkin iş deneyimini gösteren belgenin yeterlilik kriterini sağlaması durumunda diğer ortakların iş deneyimini gösteren belge sunma şartı aranmayacağı kaydedildi. İhaleyi kazanan iş ortaklığına, ihale konusu faaliyetlerde, sözleşme bedelinin asgari yüzde 10’u tutarındaki işi, alt yüklenici olarak MKEK’e yaptırma zorunluluğu getirildi.

İhaleye başvuracak firmaların mesleki ve teknik yeterlilik tespitinde İş Deneyim Belgesi esas alınacağı ifade edildi. İhaleye başvuru yapacak firmalardan teknik imkân ve kabiliyetlerini içeren; personel ve eğitim durumu, mayın makine ve diğer ekipmanlar kapasitesi, mayın köpekleri, kalite kontrol imkân ve stratejisi, sigortacılık kapsamı ve anlayışı, mayın temizleme teknolojisi, tekniği, halen çalıştığı işlerle ilgili bilgi sunacak.

İlk olarak Cizre-Çobanbey arasındaki 527 km. uzunluğundaki hudut hattının temizliği ihale edilecek. Bu bölge alan büyüklüğüne göre Akçakale-Çobanbey, Nusaybin-Ceylanpınar, Cizre-Nusaybin, Ceylanpınar-Akçakale olarak dört ayrı bölgeye ayrıldı. Bu bölgelerin hepsi ayrı ayrı ihale edilecek. Bir firma birden fazla ihaleye katılma hakkına sahip olacak. Sınırda geri kalan diğer alanın Çobanbey-Hassa ve Hassa-Denizgören olarak iki bölgeye ayrıldığı, bu alanların ihalesinin daha sonra yapılacağı belirtildi.

İhaleye son başvuru tarihi 13 Haziran olarak belirlendi.