Ayhan: 'Tanık, gerçekleri ortaya çıkarttı'

OSTİM ve İvedik Sanayi Siteleri'nde 3 Şubat'ta 8 saat arayla meydana gelen ve 20 kişinin öldüğü patlamaların yaşandığı dolum şirketinde çalışan bir işçi, işyerinde oksijen tüpü diye doğalgaz satıldığı öne sürdü.

Ayhan: 'Tanık, gerçekleri ortaya çıkarttı'
OSTİM’de 9 kişinin öldüğü patlamanın yaşandığı işyerinin sahiplerinden Ayhan Özkan, TRT Haber ekranlarında yayınlanan Elif Akkuş'un sunduğu Merkez Haber programına katılarak, ilgili gaz firmasında çalışan bir tanığın ifadeleriyle yeni delillerin bulunduğunu söyledi.

Özkan, bu tanığın kendilerine başvurarak, “Ben vicdanıma yenik düştüm, dayanamıyorum. Bunları söyleyeceğim“ dediğini, tanığı savcılığa götürdüklerini belirtti. Özkan şunları söyledi: “Tanığın ifadesiyle, bu işletmede kaçak olarak oksijen tüpü görüntüsünde doğalgaz satışı yapıldığı ortaya çıktı. Patlama günü, patlamanın olduğu iki firmaya da bu tüplerden verildi. Bu rastlantı sonucu bir tüp patlaması değil. Çok ciddi bir organize suç yapılmış burada.”

Akkuş'un, "Delil denilen unsurlar nelerdir" sorusu üzerine Özkan, "Tanık arkadaşın söyledikleri net olarak herşeyi ortaya çıkarttı. Gerçekler şu, bu firma doğalgaz satış ruhsatı olmadığı halde CNG adı verilen sıkıştırılmış doğalgaz tüpleri satıyormuş. Fakat ruhsatı olmadığı içinde bu tüpleri oksijen görüntüsü altında satıyormuş. Olay günü ise bu doğalgaz tüpü olarak kullandıkları 12'li gruplara boş tüp olmadığı için oksijen gazı basmışlar içine ve içindeki az da olsa yaklaşık 1 bar kadar ki kalıntı doğalgazla oksijen birleşmiş içinde. Dolayısıyla çok yanıcı bir bomba haline dönmüş bu gaz. Daha kullanılmadan vanasınının açılmasıyla infilak etti bu tüpler" diye konuştu.

"BURADA PATLAMAYI OLUŞTURACAK İKİ ŞEY YAN YANA GETİRİLMİŞ"

Programa telefonla bağlanan İTÜ Maden Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Satman da, Akkuş'un, "genel anlamda teknik anlamda nasıl bir sonuca yol açar böyle bir şey mümkün mü" sorusuna şöyle cevap verdi:

"Doğalgazın yanabilmesi için hava ile temas etmesi lazım. Hava için metan oranı veya doğalgaz oranı yüzde 5 ile 15 arasında olursa bu durumda yanma gerçekleşir. Bunun anlamı şu, doğalgaza bir kibrit çaksanız yanmaz. Havayı da birleşiminde yüzde 21 oksijen var. Esas yanmayı sağlayan da oksijendir burada. Şimdi bu durumda oksijenle doğalgazı bir araya getirdiğinizde bir tepkime oluşuyor ve yanma olayı gerçekleşiyor. Eğer yanma olayı da kapalı bir ortamda gerçekleşirse tüplerde olduğu gibi bu seferde patlama oluyor."

"Oksijen tüpünün içinde oksijen vardır, yani yanmayı sağlayacak bir bileşen. bunun içine bir de doğalgaz koyarsanız yanma için gerekli karışım oranına ulaşıldığında en ufak bir kıvılcım veya statik elektrik yanmayı başlatıyor" ifadesinde bulunan Satman, "Ve tüplerde de patlama olabilir. Tabi oksijen tüpünün içine doğalgaz konması çok yanlış. Yapılması gereken şey önce tüp içindeki oksijenin tamamen boşaltılması gerek. Ondan sonra içine bir başka yoğuşamaz gaz, örneğin azot veya karbondioksit koyabilesiniz ki, oksijenin tamamını oradan çıkarasanız. Ondan sonrada doğalgazı doldurabilesiniz. Ama burada yanmayı ve patlamayı doğuracak iki şey yan yana getirilmiş hem oksijen hem de doğalgaz" şeklinde konuştu.

BEYAZ GAZETE