Arınç: ‘Soykırım‘ Diye Bir Şey Bulamadık

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘‘Türkiye‘de ne geçmişte ne günümüzde Ermeni ırkına karşı uygulanmış bir soykırımı bulamazsınız, bunu kesinlikle reddediyoruz.

Arınç, ABD‘deki düşünce kuruluşu German Marshall Fund‘da düzenlenin toplantıda soruları yanıtladı. Ermeni bir katılımcının, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni tezlerinden atıfları da içeren uzun bir sorusuna, ‘‘Bana yazılı bir bildiri okudunuz‘‘ diyerek espriyle karşılık veren Arınç, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini dilediklerini, Ermenistan‘ın Türkiye‘nin komşusu olduğunu ve Türkiye‘de geçmişte çok büyük bir nüfusta Ermenilerin yaşadığını belirtti.

Arınç, Ermenilerin Türkiye‘de geçmişte devlet katında da bakanlık yapabilecek düzeyde bulunduklarını ifade ederek, Ermenilerin, sanatçı, musikişinas, ressam, mimar olarak, Anadolu‘nun gelişmesinde çok olumlu katkılarının olduğunu söyledi.

Türkiye‘de hala Ermeni kompozitörlerinin müziklerinin çalındığını ve büyük bir istek ve sevgiyle söylendiğini anlatan Arınç, Ermenilere Osmanlı Dönemi‘nde ‘‘sadık tebaa‘‘ denildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

‘‘Bizim Ermenilerle ilgili sıkıntımız veya bazı trajik olayların yaşanması, Birinci Dünya Savaşı‘nda oldu, 1915‘te zorunlu göç uygulandı. Çünkü Türkiye, Birinci Dünya Savaşı‘nda zor durumdaydı. Birtakım Ermeni komitacılar, silahla isyan çıkardılar ve askerlere karşı ülkedeki güveni bozacak şekilde çarpıştılar. O zamanki yönetim bir güvenlik tedbiri olarak belli bölgelerdeki silahlı güçleri Anadolu‘nun başka yerlerine göç ettirdi. Bu göç sırasında, acı olaylar yaşanmış olabilir ama tarihçiler, ölenlerin sıkıntı çekenlerin, Ermenilerden olduğu kadar Türklerden de olduğunu gösteriyor.‘‘

Zorunlu göçle soykırımın aynı şey olmadığını vurgulayan Arınç, ‘‘BM‘nin tarifinde, soykırımın nasıl tarif edildiğini hepimiz biliyoruz. Türkiye‘de ne geçmişte ne günümüzde Ermeni ırkına karşı uygulanmış bir soykırımı bulamazsınız, bunu kesinlikle reddediyoruz. Biz, her acı olayla yüzleştik, yüzleşmeyi de demokrasinin gereği olarak görüyoruz. Bu konudaki yüzleşmemizde ne geçmişte ne dün ne bugün ‘soykırım‘ diye bir şey bulamadık‘‘ diye konuştu.

-‘‘GELİŞİ GÜZEL SARF EDİLECEK BİR SÖZCÜK DEĞİL‘‘-

Kaynak: AA