Bir Kişinin Öldüğü Kazada Araç Sürücülerine 18 Bin 200‘Er Lira Ceza

Trabzon’da, kullandıkları otomobillerin çarpışması sonucu bir kişinin ölümüne, 2 kişinin de yaralanmasına neden oldukları iddia edilen 2 araç sürücüsü 18 bin 200‘er TL para cezasına çarptırıldı.

Trabzon’da, kullandıkları otomobillerin çarpışması sonucu bir kişinin ölümüne, 2 kişinin de yaralanmasına neden oldukları iddia edilen 2 araç sürücüsü 18 bin 200‘er TL para cezasına çarptırıldı.

Sürmene ilçesi Zeytinlik Mahallesi Araklı yolu üzerinde 7 Ekim 2009 tarihinde meydana gelen kazada, Mustafa Raşit Mandan yönetimindeki 61 FA 361 plakalı otomobil ile karşı yönden gelen Şenol Zabun idaresindeki 34 JJ 164 plakalı otomobille çarpışmış, 2 kişinin yaralandığı kazada Zabun’un kullandığı otomobilde bulunan Zekiye Zabun (57) hayatını kaybetmişti.

Kazayla ilgili Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görülen davanın duruşmasına, tutuksuz olarak yargılanan müşteki-sanıklar Mustafa Raşit Mandan ve Şenol Zabun ile avukatları katıldı.

Mahkeme başkanı, kazaya ilişkin Adli Tıp Kurumu İstanbul Trafik İhtisas Dairesi‘nden alınan raporda, araç sürücüleri Mandan ve Zabun‘un olayda ‘yeterli dikkat ve özeni göstermedikleri’ gerekçesiyle aynı derecede kusurlu olduklarının belirtildiğini söyledi.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı da Adli Tıp Kurumu raporunda da kusurlu oldukları belirtilen her iki sürücünün bir kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek suçundan TCK 85/2 ve 53/6 maddeleri gereğince ayrı ayrı cezalandırılmasını talep etti.

    Adli Tıp Kurumu raporuna itiraz eden sürücüler ile kazada kusurların kendilerinde olmadığını savundu.

    Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sürücüler Mustafa Raşit Mandan ve Şenol Zabun’u ‘‘taksirle bir kişinin ölümüne, birden fazla kişinin de yaralanmasına sebebiyet verme‘‘ suçundan ayrı ayrı 2‘şer yıl 6‘şar ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti daha sonra hapis cezasını, sanıkların kişilikleri, sosyal ve ekonomik durumları ile suçun işleniş özellikleri dikkate alarak hapis cezasını 18 bin 200‘er lira adli para cezasına çevirdi.

    Ayrıca, her iki sürücünün ehliyetine de birer yıl süreyle el konuldu.