Sondaja Yağış Engeli

Maden Tetkik Arama (MTA) Enstitüsü Balıkesir Bölge Müdürlüğü’nün Kütahya Simav’a bağlı Demirciköy beldesinde yapmayı planladığı sıcak su sondaj çalışmaları yağış engeline takıldı.

Sondaja Yağış Engeli
Bir süredir bölgede etüt çalışması sürdüren MTA Balıkesir Bölge Müdürlüğü Demirciköy beldesinin öte yaka mevkiinde yerin bin 250 metre derinliğinde sıcak su arama çalışması için düğmeye bastı. Sondaj çalışması için her türlü hazırlığını yapan MTA, Aydın’da görevini tamamlayan teknolojik donanımlı iş makinelerini 14 TIR’a yükleyerek Simav’a yola çıkmaya hazırlanırken yağış engeline takıldı.

Demirciköy Beldesinin MHP’li Belediye Başkanı Mustafa Çetin, MTA ekibinin Simav’a gelmesi için bir süredir bölgede etkili olan yağışların durmasının beklendiğini bildirdi. MTA’nın beldesinde sıcak su sondajı yapmak üzere vatandaşlarla anlaşarak 3 dekarlık bir tarım arazisini kiraladığını bildiren Başkan Mustafa Çetin, yaklaşık 4 ay sürmesi planlanan çalışmalardan hem kendilerinin hem de MTA’nın umutlu olduğunu bildirdi.

Çalışmalar sonucu çıkması muhtemel jeotermal enerji MTA’dan ihale yoluyla belediye olarak kiralamayı planladıklarını ifade eden Mustafa Çetin,” Sondaj çalışmasının yapılacağı alan kurutulmuş göl arazisi. Yani tam bir tarım alanı. Sıcak su çıktığı takdirde ihaleye girip temiz ve ucuz enerjiye talip olacağız. Jeotermal enerji ile önce bölgede seracılığı geliştirmek ve ardından da İller Bankasına borçlanıp beldemdeki bine yakın konutun tamamını jeotermal enerji ile ısıtmak istiyorum” diye konuştu.

MTA’nın bölgede yapacağı çalışmalar esnasında Demirciköy beldesinde konuşlanacak olan ekibe belediye olarak her türlü yardım ve desteğe hazır olduğunu dile getiren Başkan Mustafa Çetin, “Yeraltından sıcak suyun çıktığı gün bizim bayramımız olacak. Zira çıkacak sıcak su sadece bizim değil, bölgenin kaderini değiştirecek. Seracılık hususunda Simav örneği gözümüzün önünde duruyor. Bazı vatandaşların tarlasına sera yapmak için hazırlık yaptığını biliyorum. Belde halkı da evine jeotermal almak için bu günlerde tesisatçılarla temas halinde. Bölgemizde sıcak suyun çıkması tarım başta olmak üzere termal turizm alanında da dengeleri değiştireceği için çok mutluyuz. Ekibin gelmesini dört gözle bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA