“Elçiyi Çekin Yoksa Gelmem” Haberi Asılsız Çıktı

Bugün bir gazetede sürmanşetten verilen ‘‘Elçiyi çekin yoksa gelmem’’ başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Bugün bir gazetede sürmanşetten verilen ‘‘Elçiyi çekin yoksa gelmem’’ başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Haberde, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’in Mayıs ayında Türkiye ziyareti öncesi Viyana Büyükelçisi Ecvet Tezcan’ın geri çekilmesini şart koştuğu iddia ediliyor. Haberin içeriğinde kasım ayında Büyükelçi Tezcan’ın bir Avusturya gazetesine verdiği mülakat sonrası yaşanan olaylar tekrar ele alınırken, Fischer’in bu hadiseden dolayı Türkiye’ye gitme şartı olarak Tezcan’ın geri çekilmesini istediği öne sürüldü.

Ancak Viyana Büyükelçiliği kaynakları Cihan Haber Ajansı‘na (Cihan) yaptıkları açıklamada Avusturya’dan bu yıl içerisinde Türkiye’ye böyle bir ziyaret planlanmadığını, tam aksine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Mayıs ayı içerisinde Viyana ve Salzburg şehirlerini kapsayacak üç günlük bir ziyaret yapmasının beklendiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Fischer, 2008 yılı Haziran ayında Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirmişti. Diplomatik teammüller gereğince, cumhurbaşkanları düzeyinde bir sonraki ziyaretin Abdullah Gül tarafından Avusturya’ya gerçekleştirilmesi gerekiyor.

Asılsız çıkan haberde ayrıca, yaşanan diplomatik kriz sırasında Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger’in de meslektaşı Ahmet Davutoğlu’nu aradığı ve Tezcan’ın geri çekilmesini talep ettiği savunuldu. Spindelegger, kasım ayında Büyükelçi Tezcan’ı ‘istenmeyen adam’ ilan etmeyeceklerini açıklamış; ayrıca Tezcan Cumhurbaşkanı Fischer tarafından yılbaşı balosuna davet edilmişti. Tezcan’ın baloya katılımı bulvar gazetesi Kronen Zeitung tarafından da eleştirilmişti.