Danimarka’Da Yabancıların Suç Oranı Azaldı

Danimarka’da Rockwool Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, yabancılar arasında suç işleme oranının giderek düştüğünü ortaya koydu.

Danimarka’da Rockwool Vakfı tarafından yapılan bir araştırma, yabancılar arasında suç işleme oranının giderek düştüğünü ortaya koydu. 1990 yılında yabancılar, Danimarkalılardan yüzde 76 daha fazla suç işlerken, 15 yıl gibi kısa bir süre içinde yabancıların suç oranında çok ciddi bir düşüş yaşandı. Araştırmayı gerçekleştiren ekibin sorumlusu Torben Tranaes, suç oranında görülen düşüşün çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Bulvar gazeteleri yıllarca yabancıların işledikleri suçları manşet yaparak, birçok habere imza attı. Ancak Rockwool Vakfı’nın gerçekleştirdiği araştırma, bulvar gazetelerini üzen bir sonuçla çıktı. Araştırmaya göre; yabancıların suç işleme oranı son 15 yılda yüzde 50 seviyesinde azalarak, Danimarkalılarla hemen hemen aynı orana yaklaştı. 1990 yılında yabancıların suç işleme oranı Danimarkalılardan yüzde 76 daha fazla olurken, 1999-2006 arasında bu oran yüzde 31’e geriledi. Yine 1990 yılında 15-45 yaş arasındaki yabancı kökenlilerin yüzde 15’i suç işleyip ceza almasına karşılık, 2006’da bu oran yüzde 5’e düştü. Araştırmanın en ilginç sonucu ise 19 yaşındaki yabancı kökenli gençlerin suç işleme oranının yüksek olması oldu. Bu yaş grubundaki yabancılar, Danimarkalı hemcinslerinden yüzde 64 daha fazla suç işliyor.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin sorumlusu Torben Tranaes, ekonomik ve sosyal şartlar dikkate alındığında ortaya çok farklı bir sonucun çıktığına işaret ederek, “Ekonomik ve sosyal durumu iyi olan yabancılar, Danimarkalılarla aynı oranda suç işliyor. Ekonomik durum iyileştiğinde suç oranı da ciddi oranda düşüyor” dedi. Bu gelişmenin altında entegrasyon projelerinin başarılı olmasının yattığına işaret eden Tranaes, “Artık yabancılar kendilerine sunulan eğitim imkanını iyi değerlendiriyor. Bir çoğu hayatlarını etkileyecek kara bir lekenin olmasına kolay kolay izin vermiyor” açıklamasını yaptı.

Yıllarca kriminal yabancıların ıslahı için çalışan pedagog Jacques Royal’a ise hem yetkililerin hem de yabancıların ortak çalışmasıyla suç oranında ciddi düşüşün görüldüğünü ifade etti. Jacques, “Yabancılar artık daha fazla sorumluluk alıyor. Aileler, hayatlarında eğitime daha fazla yer vererek, olumsuz durumu ortadan kaldırıyor” diye konuştu.