Yüksek Teknoloji Üretimi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, herkesin ürettiği ürünleri üreterek katma değer yaratmadan bir yere varılamayacağını belirterek, "Ülkemiz bu orta gelir tuzağından en kısa sürede kurtulmalıdır, yüksek teknoloji ürünleri üretmelidir" dedi.

Aşut, Teknopark bünyesinde kurulan Teknoloji Geliştirme Merkezi‘nin (TEKMER) bu amaca hizmet edeceğini ifade ederek, TEKMER yapılanmasıyla, KOSGEP koordinasyonu altında üniversitelerle KOBİ‘lerin bir araya gelip Ar-Ge çalışmalarında ortak bir platform oluşturmalarının amaçlandığını söyledi. KOBİ‘lerin, yapıları gereği yeniliklere, ürün geliştirmeye açık olduğunu dile getiren Aşut, "Varlıklarını devam ettirebilmek bu değişimi yakalamaya, Ar-Ge‘ye, yeni ürün geliştirmeye ve yenilikçiliğe bağlıdır. Ancak işletmelerimizin yüzde 99‘nu oluşturan KOBİ‘lerimiz, bunu ne kadar başarabilmektedir? Büyük işletmelerin piyasalarda oluşturduğu çetin rekabet şartlarıyla ne kadar mücadele edebilmektedirler? Üretim kapasitesi sorunu olmayan büyük işletmeler, hem yığın üretim yapmanın getirdiği maliyet avantalarını kullanmakta hem de dağıtım ağı genişliği ile sınırsız reklam ve pazarlama bütçeleriyle, müşteri bulma sorunu yaşamamaktırlar" diye konuştu.

KOBİ‘lerin ne yazık ki bu imkanlara sahip olmadığının altını çizen Aşut, rekabete direnip başarılı olmaları için ellerindeki en etkili silah olan, ‘teknolojiyi kullanıp ürün geliştirme ve var olan ürünü kalite yönünden yenileme‘ yoluna gideceklerini belirterek, "Ancak sınırlı sermayeleri ve gücü olan KOBİ‘ler, bu Ar-Ge‘yi nerede yapacak? Bu bilgiye ve teknik desteğe nereden ulaşacak? Bilginin kaynağı olan üniversiteyle nasıl temasa geçecek? Ar-Ge için gereken teknolojik altyapıyı nasıl kuracak? Bunlar için gereken finansal desteğe ve teşviklere nasıl ulaşacak? İşte TEKMER, oluşturduğu konsept ve yeni yapılanma ile tüm bu sorunların çözümünün bulunduğu yer olacaktır" şeklinde konuştu.

TEKMER ile üniversitelerin temsil ettiği beyin gücü, bilimsel çalışma ortamı, teknoloji kullanımı ve alt yapısıyla, KOBİ‘lerin temsil ettiği girişimci, yaratıcı ve yenilikçi üretim gücünün bütünleşerek KOBİ‘lerin ihtiyaç duyduğu teknolojik olanaklardan yararlanmalarının yolunun açıldığını vurgulayan Aşut, şöyle devam etti; "Bu anlamda, KOBİ‘lerimizin bu yoldaki en önemli destekçisi olan KOSGEB‘in burada vereceği destekler, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmemiz için gereken yüksek teknolojili üretime ulaşmamızı sağlayacaktır. Bir zamanlar ihracatımızın yüzde 95‘i tarım ürünüyken, son yıllarda ciddi bir orta teknoloji üreten ülke durumuna geldik ve sıçrama yaptık. Ancak, petrolü ve doğal gazı olmayan ve enerjide dışa bağımlı olan ülkemizin artan cari açığını orta teknoloji üreterek kapatamayız. Herkesin ürettiği ürünleri üreterek katma değer yaratmadan bir yere varamayız. Ülkemiz bu orta gelir tuzağından en kısa sürede kurtulmak zorundadır. İşte bunun adresi TEKMER‘dir."

Kaynak: İHA