Rusya‘da 1 Mayıs, ‘Emek Ve Bahar Bayramı‘ Olarak Kutlanıyor

1917 Bolşevik devriminin ardından kurulan Sovyetler Birliği’nin temel dayanaklarından biri olan 1 Mayıs, Rusya’da “Emek ve Bahar Bayramı” olarak kutlanıyor.

1917 Bolşevik devriminin ardından kurulan Sovyetler Birliği’nin temel dayanaklarından biri olan 1 Mayıs, Rusya’da “Emek ve Bahar Bayramı” olarak kutlanıyor. SSCB yıllarında “Tüm Dünya İşçilerinin Dayanışma Bayramı” olarak kutlanan bayramı, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ülkede baharın gelişi, tarlalarda çiftçilerin iş başı yapması ve diğer yaşamın yeniden canlanması olarak gördüklerini söyledi.

Yıl sonunda yapılacak parlamento seçimleri ve 2012 Mart ayında yapılacak Devlet Başkanlığı seçimleri nedeni ile muhalefet 1 Mayıs’ı değerlendirme niyetinde. Sokaklara çıkmaya hazırlanan Komünist Parti taraftarları kızıl bayraklarla meydanları dolduracak. Rus Ria Novosti haber ajansına konuşan Komünist Partisi Başkanı Birinci Yardımcısı İvan Melnikov, "Tüm Rusya genelinde etkinlik yapacağız. Ana merkez ise Moskova olacak. "Oligarşilerin malı mülkiyeti halka verilmeli!" ve başka çağrılarımız sloganımız olacak" dedi.

Aşırı sağçı Vladimir Jirinovski‘nin başkanlık yaptığı Liberal Demokrat Partisi de "Yolsuzluğa Hayır!" başlığı altında mitinge hazırlanıyor. Adaletli Rusya Partisi de "Adaletli 1 Mayıs" sloganıyla halkı sokaklara çıkartmayı düşünüyor.

Moskova‘da düzenlenecek çeşitli kutlamalara 25 bin kişinin katılması bekleniyor. Rusya Bağımsız Sendikacılar Birliği, ülke genelinde 54 yürüyüş, 64 miting yapmayı planlıyor. Sendikacılar Rusya sokaklarına yaklaşık 200 bin işçiyi çıkarmayı düşünüyor. Rus iktidar partisi Birleşik Rusya ülke genelinde 25 bin kişilik yürüyüş yapmaya hazırlanıyor.

Halkın 1 Mayıs’ını kutlayan Putin de, "Bu bayram on yıllardır geleneksel olarak ülkemizde kutlanıyor. 1 Mayıs baharla ilgili, ilk baharda milyonlarca vatandaşımızın tarladaki çalışmaları başlıyor. Yazlık bahçe-tarla işleri de başlıyor” diye konuştu.

Rusya Sendika Komitesi Başkanı Aleksandr Gerasin‘le bir araya gelen Putin, eski SSCB döneminde düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarını hatırlatarak, “Eskiden bayram yürüyüşüne katılanlara bir şey vermezlerdi, fakat pankartları taşıyanlara mükafat, ödül verilirdi. Peki bugün?” diye sordu. Bunun üzerine Sendika Başkanı Gerasin, “Hepimiz gönüllü olarak katılacağız…” dedi.

1 Mayıs 1886‘ta Amerika‘nın Chigaco kentinde işçilerin uzun çalışma sürelerini protesto etmeleri ile başlayan işçi dayanışması polisle çatışma ve kan dökülmesine kadar uzandı. Üç yıl aradan sonra Paris’te toplanan 2. Enternasyonel’de 1 Mayıs tüm dünya işçilerinin dayanışma günü olarak ilan edilirken, Sovyetler Birliği’nde de bu çerçevede 1 Mayıs ele alındı. Ancak 1992’de alınan bir kararla Çağdaş Rusya’da 1 Mayıs “Emek ve Bahar Bayramı” olarak ilan edildi.