Bakan Günay: 2011’De Müzelerden 200 Milyon Tl’Nin Üzerinde Gelir Bekliyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, arkeolojik kazılara 2002 yılında 2 milyon TL civarında ayrılan kaynağın, 2010 yılında 30 milyon TL’ye çıktığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, arkeolojik kazılara 2002 yılında 2 milyon TL civarında ayrılan kaynağın, 2010 yılında 30 milyon TL’ye çıktığını söyledi. Müzelerden elde edilen gelirde de artış yaşandığına dikkat çeken Günay, “2007 yılının sonunda, müzelerden elde edilen geliri 70 milyon TL civarında almıştım. 2010 yılında 170 milyon TL’nin üzerine çıktık. Bu yıl 200 milyon TL’nin üzerinde bir rakam bekliyorum.” dedi.

        Bakan Günay, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde incelemelerde bulundu. Beraberindeki heyetle müzede gerçekleştirilen çalışmaları takip eden Günay, yetkililerden bilgi aldı. İnceleme gezisinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Günay, müzenin son halini görmek için Gaziantep’e geldiğini ifade etti. Müzenin açılışının mayıs ayı başında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirmesini istediklerini belirten Günay, "Çünkü Zeugma, sadece Gaziantep’in ve Türkiye’nin değil, dünyanın ve Ortadoğu’nun önemli büyük müzelerinden biri haline geldi. Ben o yüzden büyükşehir belediye başkanımız ve valimiz başta olmak üzere emek veren, bizimle işbirliği yapan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Biliyorsunuz, geçen sefer Zeugma’yı radikal bir karar vererek bağımsız bir mozaik müzesi haline getirdik. Arkeoloji müzemiz yerinde kalacak. Burası belki mozaik konusunda dünyada araştırma yapmak isteyenlerin özel biçimde gelecekleri kapsamlı mozaik müzesi olacak. Böyle bir büyük eserin sayın Başbakanımız tarafından açılması çok doğru olur düşüncesindeyiz. O yüzden bugün son hazırlıkları birlikte göreceğiz. Muhtemelen bir ay civarında bu açılışı sayın Başbakanımızla birlikte gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

                Ziyareti kapsamında Karkamış’a da geçmek istediğini kaydeden Günay, burada mayın temizliğinin bittiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Karkamış’ta kazı çalışmalarına başlayacağız. Kazı için hem Türk arkeoloji bilim insanlarının, hem İtalyan ve Japon arkeoloji enstitülerinin başvuruları var. Orada bir işbirliği projesi geliştirmeye çalışıyoruz. Yine imkan bulursak Nizip’e, Zeugma’nın yerine de uğramak istiyorum.”

                ARKEOLOJİ ALANINDA ÖNEMLİ GELİŞMELER OLUYOR

            Türkiye’de son zamanda arkeoloji alanında çok önemli gelişmeler olduğuna vurgu yapan Kültür Bakanı, “2002 yılında Türkiye’de 56 arkeoloji kazısı varken, bugün 111 kazıyı Türk arkeologları yapıyor. 40 yabancı kazımız var. Böylece 150’nin üzerinde yerli ve yabancı kazımız var. 2002 yılında 2 milyon TL civarında kazılara kaynak ayrılırken 2010 yılında 30 milyon TL’nin üzerine çıktık. Yani 7-8 yılda 15 katın üzerinde artışımız var.” değerlendirmesini yaptı.

                Müzelerden elde edilen gelirin arttığını da vurgulayan Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “2007 yılının sonunda ben müzelerden elde edilen geliri 70 milyon TL civarında almıştım. 2010 yılında 170 milyon TL’nin üzerine çıktık. Bu yıl 200 milyon TL’nin üzerinde bir rakam bekliyorum. Çünkü hem gişelerimizi, hem müze mağazalarımızı, hem de bütünüyle müze alt yapılarımızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Kültür ve sanat alanına, arkeoloji alanına, tarih alanınıza vermiş olduğumuz önem izlerini kendisi günlük yaşamda doğrudan doğruya belli etmeye başladı. Tabi sadece arkeolojik eserlere değil, daha sonraki dönemlere ait olan Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet eserleri bütün bunlara tarihin en eski çağlarından yakın zamana kadar korumamız gereken ne varsa hepsine özenle dönem ayrımı yapmadan, kültür ayırımı yapmadan sahip çıkmaya çalışıyoruz. Çünkü bu vatanın topraklarının altında ve üstünde ne varsa bizimdir. Onları geleceğe taşımak insanlığa karşı borcumuz ve onurumuzdur diye düşünüyoruz.”