18. Aspendos Uluslararası Opera Ve Bale Festivali 9 Haziran‘da Başlıyor

Dünyanın önde gelen festivalleri arasında yer alan 18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 9 Haziran‘da Aspendos Antik Tiyatro‘da ‘Carmen‘ operası ile yapılacak.

9 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek 18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali süresince iki yabancı konuğun yer aldığı 8 farklı eser sahnelenecek. Festivalin açılışı, İstanbul Devlet Opera ve Balesi‘nin sahneleyeceği ‘Carmen‘ operası ile Aspendos Antik Tiyatro‘da yapılacak. G. Bizet‘in 4 perdelik opera eseri Carmen‘de aşk, ihanet ve tutku temaları işleniyor. Librettosu Meilhac ve Halevy tarafından yazılan eserde, Don Jose‘nin Carmen‘e olan aşkı sadece kendini değil

çevresindekileri de bu ateşe sürüklüyor. Carmen‘in dizginlemekten asla vazgeçmediği özgür ruhu ölümü bile göze almaktan çekinmiyor. Sonunda sıradan bir asker olan Don Jose, kıskançlığın bir karabasan gibi üzerine çökmesiyle katile dönüşüyor.

Festivalin etkileyici eserlerinden bir diğeri ise Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek olan Medea operası. Prömiyeri Aspendos Antik Tiyatro‘da gerçekleşecek olan Luigi Cherubini‘nin eseri Medea, 13 Haziran Pazartesi günü saat 21.00‘de sahnelenecek. Yunan mitolojisinin ilgi çekici öykülerinden biri olan Medea, altın postun aranması hikayesini konu alıyor.

Festivalde bu yıl yer alacak ilgi çekici eserlerden biri de İzmir Devlet Opera ve Balesi‘nin sahneleyeceği Otello operası. Verdi‘nin en güzel eseri olarak kabul edilen Otello, 16 Haziran tarihinde Aspendos Antik Tiyatro‘da sahnelenecek. Librettosu Arrigo Boito tarafından yazılan 4 perdelik eser, ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare‘in Otello oyunundan uyarlanarak hazırlandı.

Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa‘nın hayatını anlatan bale eseri ‘Barbaros‘ ise, çağdaş dans ve drama projesi olarak 20 Haziran‘da sanatseverlerle buluşacak. Beyhan Murphy‘nin koreografisi, Mercan Dede‘nin müzikleriyle sahneye taşınan Barbaros, Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa‘nın hayatını ve 16. yüzyılda Akdeniz‘deki Türk akıncılığını çağdaş dans ve tiyatro üslubuyla anlatıyor. Eser, özgün tasarımlı çağdaş bir dans draması olmasının ötesinde müzik, görsel tasarım gibi sanatın farklı dallarını

çağdaş bir platformda Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri dansçılarından oluşturulan kalabalık bir sanatçı grubuyla izleyiciyle buluşturuyor.

FESTİVALİN BU YILKİ SÜRPRİZİ VİYANA FİLARMONİ ORKESTRASI

18. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali bu yıl unutulmaz bir konsere ev sahipliği yapacak. Dünyanın en iyi senfonik müzik topluluğu olarak bilinen Viyana Filarmoni Orkestrası, 125 kişilik bir ekiple 21 Haziran‘da muhteşem bir müzik şöleni yaşatacak. 1842 yılında besteci Carl Otto Nicolai tarafından kurulan orkestra, günümüzde de başarısını ve ününü korumayı sürdürüyor. Dünyanın en ünlü orkestra şefi Zubin Mehta yönetimindeki Viyana Filarmoni Orkestrası, festivalin en özel gecesi sayılan bu

konserde Stravinsky ‘Symphony in three movements‘, Ludwig van Beethoven ‘Piyano Konçertosu No: 3‘ ve Richard Strauss ‘Don Kişot‘ adlı eserleri seslendirecek. Yine dünyaca ünlü orkestra şefi Daniel Barenboim, bu kez solist piyanist olarak konserde sahne alarak, Zubin Mehta ile birlikte muhteşem bir buluşmaya imza atacak.

Mozart‘ın Osmanlıları konu alan ünlü operası Saraydan Kız Kaçırma, bu yıl Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahneleniyor. Mozart‘ın kariyerinin doruk noktasında bestelediği eser, tüm dünyada müthiş bir başarı yakalamıştı. 23 Haziran‘da sahnelenecek eser, izleyiciyi büyülü bir atmosferde tarih yolculuğuna çıkarıyor. Eser, Belmonte adlı İspanyol soylusunun uşağı Pedrillo ile birlikte sevgilisi Konstanze‘yi ve onun İngiliz hizmetkarı Blonde‘yi tutsak olarak bulundukları Selim Paşa‘nın Akdeniz

kıyılarında bulunan sarayından ve Paşa‘nın harem bekçisi olan Osmin‘in elinden kurtarmak için yaptığı girişimleri konu alıyor.

‘KUĞU GÖLÜ‘ İLE ASPENDOS‘TA GÖRSEL ŞÖLEN YAŞANACAK

Dünyada en çok sahnelenen balelerden biri olan Kuğu Gölü Balesi, bu yıl festivalde izleyicilere muhteşem bir görsel şölen yaşatacak. P.İ. Çaykovski‘nin ünlü eseri 29 Haziran Çarşamba günü saat 21.00‘de antik tiyatroda izleyicilerle buluşacak. Türkiye‘de 6 şehirde bulunan Devlet Opera ve Balesi Müdürlükleri sanatçılarının bir araya gelmesiyle oluşan görkemli bir topluluk tarafından sahnelenecek esere, İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik edecek. Eserin konusu; büyücü Rodhart tarafından kuğuya

dönüştürülen Prenses Odette sadece geceleri kısa bir süre insana dönüşür. Sonra tekrar güzel bir kuğu olur. Bir gün Prens Siegfried bu kuğuyu takip eder ve gizemi öğrenir. Prensese aşık olur ve büyüyü bozar.

Festivalin bu yılki son yabancı konuk topluluğu Abay Kazakistan Akademik Devlet Opera ve Balesi. Festivalin kapanış temsilini gerçekleştirecek olan topluluk, 2 Temmuz Cumartesi günü saat 21.00‘de Tosca operası ile sanatseverlerin karşısında olacak. G. Puccini‘nin bestelediği 3 perdelik opera eserinin librettosu ise Luigi Illica ve Giuseppe Giacosa tarafından yazıldı. Eser, müzikal anlamdaki başarısının yanı sıra güçlü konusu ile de izleyiciyi çekmeyi başarıyor.

9 Haziran-2 Temmuz 2011 tarihleri arasında Aspendos Antik Tiyatrosu‘nda gerçekleşecek festivalin biletleri ise 20 Nisan tarihi itibariyle satışa sunuldu. Biletler Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun Devlet Opera ve Balesi gişelerinden ya da www.dobgm.gov.tr internet adresinden temin edilebilecek.

Kaynak: İHA