Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası İki Yılı Geride Bıraktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde hayata geçirilen 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyası ikinci yılını geride bıraktı. Çankaya Köşkü'nde yapılan ikinci yıl değerlendirme toplantısında Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ ve KKTC'nin first laydileri ile çok sayıda sanatçı katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün himayelerinde hayata geçirilen ‘Eğitim Her Engeli Aşar‘ kampanyası ikinci yılını geride bıraktı. Çankaya Köşkü’nde yapılan ikinci yıl değerlendirme toplantısında Arnavutluk, Gürcistan, Karadağ ve KKTC’nin first laydileri ile çok sayıda sanatçı katıldı.

Eğitim Her Engeli Aşar kampanyası ikinci yıl değerlendirme toplantısı Çankaya Köşkü’ne yapıldı. Törene, Karadağ Cumhurbaşkanı’nın eşi Svetlana Vujanoviç, KKTC Cumhurbaşkanı’nın eşi Meral Eroğlu, Arnavutluk Cumhurbaşkanı’nın eşi Teuta Topi ve Gürcistan Cumhurbaşkanı’nın eşi Sandra Elizabeth Roelofs ile Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, sanatçılar Pınar Altuğ, Özlem Tekin, Murat Evgin, Seren Serengil, Metin Şentürk ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, projenin iki yıl önce engellileri eğitim imkânlarına kavuşturmak, böylece sosyal hayata aktif ve üretken bireyler olarak yer almalarını sağlamak amacıyla hayata geçirdiklerini belirtti. İnsan haklarının, hiçbir fark ve ayrım gözetmeksizin herkesin doğuştan gelen hakları olduğunu kaydeden Gül, “Ancak günümüzün modern dünyasında bile her insanın bu haklardan eşit olarak faydalandığını söylemek mümkün değil ne yazık ki.” dedi.

Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve hastalar gibi dezavantajlı grupların hakları konusunda alınması gereken daha çok mesafe bulunduğunu dile getiren Gül, “Temel hak ve özgürlüklerin kullanımı açısından en dezavantajlı kesimlerden biri de engelliler. Belki eskiden olduğu gibi okyanus açıklarındaki adalarda tecrit edilmiyorlar. Ancak hayatın standartları düzenlenirken ihtiyaçları dikkate alınmadığı ve gerekli imkânlar sağlanmadığı için dört duvarla çevrili evlere, odalara mahkûm ediliyorlar. Bu büyük bir haksızlık.” diye konuştu.

Engellilerin sorunlarına duyarsız kalma ve onları kendi kaderleriyle baş başa bırakmanın bir insan hakkı ihlali olduğunu aktaran Gül, meselenin de bu ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.

"PROJE KAPSAMINDA 53 BİN AİLE İLE GÖRÜŞÜLDÜ"

Toplumsal sorunların çözümü konusunda devletin yanında sivil toplum kuruluşlarına ve bireylere de görev düştüğünü kaydeden Gül, “Bu düşünceden hareketle hayata geçirdiğimiz ‘Eğitim Her Engeli Aşar‘ projesi, ne mutlu bize ki hem yurt içinde hem de uluslararası platformda büyük ilgi ve destek gördü.” dedi.

Kampanya ile engellilerin eğitimi konusunda toplumsal duyarlılığın giderek yükseldiğini vurgulayan Gül, şöyle devam etti: “Proje kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde valilerimiz engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek, devletimizin engellilere sağladığı eğitim imkânları hakkında bilgi verdi. Bu şekilde yaklaşık 53 bin aileyle görüşüldü ve engelli çocuklarını evlere hapsederek koruyamayacakları anlatıldı.”

"EĞİTİM GÖREN ENGELLİ SAYISINDA YÜZDE 109 ORANINDA ARTIŞ SAĞLANDI"

Hayrunnisa Gül, tüm bu çalışmalar neticesinde çok olumlu geri dönüşler olduğunu ifade etti. İki yıllık süre zarfında eğitim gören engelli sayısında yüzde 109 oranında bir artış sağlandığını kaydeden Gül, “Kampanyamızın başladığı 2009 yılında eğitim gören engelli sayısı yaklaşık 150 bin iken, bugün bu rakam 316 bine ulaştı. Elde edilen bu başarı, projemize gönül veren herkes gibi beni de çok mutlu etti.” diye konuştu.

Engellilerin eğitim sistemine kazandırılması için tüm sosyal çevrenin engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Gül, “Kampanyamız kapsamında yapılan çalışmalarla bugüne kadar 44 okul ve bin 316 özel eğitim sınıfı yapılmıştır.” dedi.

Projenin en önemli hedeflerinden birinin de engelli çocukların diğer çocuklarla aynı okullarda, aynı sınıflarda eğitim gördüğü kaynaştırmalı eğitimin yaygınlaştırılması olduğunu kaydeden Gül, “Bu uygulamayla engelli ve engelsiz çocuklarımız arasındaki arkadaşlık ilişkileri gelişecek, çocuklar küçük yaştan itibaren farklılıkları kabul etmeyi, hoşgörüyü ve diyalog kurmayı öğrenecektir.” şeklinde konuştu.

BAKAN KAVAF: ÖZÜRLÜ ÖĞRENCİLERİN OKULA DEVAMINDA YÜZDE 85 ARTIŞ SAĞLANDI

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 2005 yılından bu yana evde bakım desteğinden 300 binden fazla özürlünün faydalandığını belirtti.

2010–2011 eğitim-öğretim yılında 92 bin 355 öğrencinin kaynaştırma yoluyla eğitimine devam ettiğini, 10 binden fazla özel eğitim sınıfında 18 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen Kavaf, “Özel eğitime ihtiyaç duyan özürlülerin okullara götürülmesini de devletimiz üstlenmiştir. Bu kapsamda 35 bine yakın çocuğumuz her gün evlerinden alınıp okullara ücretsiz ulaştırılmaktadır. Bu sayede özürlü öğrencilerin okula devamlarında yüzde 85 oranında artış sağlanmıştır.” dedi.

Kavaf, yatılı bakım hizmeti almayan, ailesi ile birlikte yaşayan özürlülere destek olmak amacıyla misafir statüsünde iki aya kadar ücretsiz bakım hizmeti veren birimler oluşturulduğunu aktardı.

Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasını, özürlülerin eğitimine yönelik başlatılmış bir seferberlik olarak nitelendiren Kavaf, “İnanıyorum ki bu çalışmalar sonunda binlerce başarı hikâyesi doğacak, özürlü çocuklarımız gençlerimiz kendi rüyalarını gerçekleştirecekler ve bu süreçte bizler de onlara destek olacağız.” açıklamasında bulundu.

Türkiye Beyazay Derneği Başkanı ve AK Parti Milletvekili Lokman Ayva ise iki kişi arasındaki farkı, özürlü olup olmamanın değil, eğitimli olup olmamanın belirlediğini vurguladı. Ayva, insanlardaki potansiyelin gerekli ortam ve şartlar oluşturularak ortaya çıkarılabileceğini vurguladı.

GÖRME ENGELLİ AVUKAT İKİZ KARDEŞLER SELİM-KERİM ALTINOK, MİNİ BİR KONSER VERDİ

Toplantıda, doğuştan görme engelli olarak dünyaya gelen, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘ni dereceyle bitiren, İngiltere’den getirdikleri kabartma yazılı kitaplarla kendi başlarına İngilizceyi öğrenen avukat ikiz kardeşler Selim- Kerim Altınok, mini bir konser verdi. Yılmaz Balaban İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencilerinin Beyaz Melekler Grubu’nun dans gösterisi beğeni ile izlendi.

Hayrünnisa Gül ise salona girişte bir sürprizle karşılaştı. Projenin geçen yıl yapılan değerlendirme toplantısına katılarak burada Hayrünnisa Gül ile fotoğraf çektiren engelli öğrenci Aleyna Akbaba, üzerinde bulunan bu fotoğrafın baskılı olduğu tişörtü Gül’e gösterdi. Gül, bir süre küçük Aleyna ile sohbet etti. Projenin ikinci değerlendirme toplantısı, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Düzce, Erzurum, Gaziantep, Hatay, Sakarya, Tekirdağ, İstanbul, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya ve Samsun valilerine projedeki başarılarından ötürü Gül tarafından verilen plaketler ile sona erdi.