Uluslararası Teknik Hizmet İhracatı Konferansı

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye‘nin müteahhitlik sektöründe 90 ülkede, 190,2 milyar dolar taahhüt üstlendiğini kaydederek, 5 bin 977 projeyi de başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini bildirdi.

Swiss Otel‘de "Uluslararası Teknik Hizmet İhracatı Konferansı" Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Afganistan Bayındırlık Bakanı Abdülkudüs Hamidi, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ve Türk Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necati Yağcı‘nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Bakan Çağlayan, yaptığı konuşmada, mühendislik ve müteahhitlik sektörü kadar müşavirlik sektörünün de gelişerek sektörden daha fazla pay almasının öncelikleri olduğunu söyledi. Geçen yıl müşavirlere ofis, pazara giriş, fizibilite ve yurt dışından alım heyeti getirme gibi birçok başlık altında destek verdiklerini belirten Bakan Çağlayan, bu desteklerin 30 milyon dolarlık kaynak olduğunu söyledi. Bu rakamı bu yıl 50 milyon dolara çıkardıklarını kaydeden Bakan Çağlayan, "Önümüzdeki yıl 70 milyon dolar, 2013

yılında da 90 milyon doları sizler için desteğe ayırdık" diye konuştu.

Afrika‘nın zenginliğinin keşfedilmesi gerektiğini söyleyen Çağlayan, Türk mühendis, mimar ve müteahhitlerin burayı keşfetmeye çağırdı. Bireysel fuar ve seminer katılımının, hedef pazar olan ülkelere yönelik master programlarının hazırlanmasının da destek kapsamına alındığını hatırlatan Çağlayan, fizibilite desteklerinde teknik müşavirlere 300 bin dolara kadar, sektörel müşavirlik şirketlerine ise 500 bin dolara kadar destek vereceklerini söyledi. Sözleşmede belirtilen bedelin yüzde 7‘sini geçmeyecek

şekilde her takvim yılı için bağımsız teknik müşavirlik şirketi ve ortak girişmelerin 1.5 milyon dolara kadar sektörel müşavirlik şirketlerinin 2 milyon dolara kadar destek alabileceklerini ifade eden Bakan Çağlayan, müşavirlik hizmetlerinin şimdiye kadar yurt dışında 2.6 milyar dolarlık iş tutarı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

YÜZ YILLARA DAYANAN BİR İLİŞKİ

Afganistan Bayındırlık Bakanı Abdülkudüs Hamidi ise, Afganistan ve Türkiye arasında 5-10 yıllık bir ilişki olmadığını, iki ülke arasındaki ilişkinin yüz yıllara dayandığını söyledi. Türk mühendis ve müşavirlerini Afganistan‘a davet eden Afganistan Bakanı Hamidi, müşavirlik ve inşaat alanında Afganistan‘da iş imkanının çok olduğunu belirtti.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu ise, sektörün en büyük eksiğinin AR-GE olduğunu söyleyerek, bu konuda hükümetten destek istedi. Türk Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necati Yağcı da, yurt dışı pazarlarda çok büyük fırsatların bulunduğuna dikkat çekti.

Kaynak: İHA