"İş‘le Buluşmalar" Toplantısı

Türkiye İş Bankası A.Ş.

'İş‘le Buluşmalar' Toplantısı
Türkiye İş Bankası‘nın "İş‘le Buluşmalar" toplantısı ‘Fırsatlar Kavşağında Afyonkarahisar‘ başlığı ile İkbal Termal Otel‘de yapıldı. Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdürü Adnan Bali, Afyonkarahisar‘ın milli mücadelenin kilidini açan il olmasının yanı sıra 5 bin yıldır ticaretin ve Anadolu‘nun önemli geçit yollarından biri olduğunu dile getirdi.

İş Bankası‘nın 80 yıldır Afyonkarahisar‘da var olduğunu aktaran İş Bankası A.Ş. Genel Müdürü Bali, 1 Nisan 2011 tarihi itibariyle bankanın yetkili kurullarının onayı ile İş Bankası‘nın 16. Genel Müdürlüğü‘ne atandığını dile getirdi. Adnan Bali, bu ülkede profesyonel iş anlamında gelinebilecek en anlamlı görevlerden biri olduğunu düşündüğünü söyledi. Bali, "Ancak bu devirde sorumluluk gerektiren fedakarlık gerektiren çok önemli bir pozisyon. Bütün ekip arkadaşlarımızla beraber devraldığımız mirasın

farkında olarak, onun hakkını vererek, ona layık olarak çalışıp, bu ülke için değer yaratmaya devam edeceğiz" dedi.

İhracatın en önemli kaleminin mermer ve doğaltaş olduğunu anlatan Bali, çok ciddi bir yüzde ile, yüzde 63 gibi bir payla ihracatta önde geldiğini belirtti. Bali, standart ürünlerde, standart sorunlarla çok özel değerler meydana getirilemediğini savunarak, şöyle devam etti: "O nedenle Afyon‘da bu ağırlıklı ihracat kalemimizin daha katma değerli forma kavuşturulması, en önemli fırsat alanlarından birisini oluşturuyor. Sektörel gelişmelere baktığımızda bugün bir arada olduğumuz iş adamlarımızın ifade ettiği

üzere; yumurta ihracatındaki gelişmeler, çok önemli mesafe kat etmiş durumda. Hala ciddi bir ivme potansiyeli geliştiriyor. Afyon‘un yaklaşık 3 yıl önce yatırım ve istihdam teşviki ile ilgili kanun kapsamında 49 il arasında yatırıma en uygun il seçilmiş olması Afyon‘un önemini ve vaat ettiği fırsatları ifade ettiğini zannediyorum. Bunun yatırımcılar ve iş dünyasına sürekli hatırlatılması gerekiyor."

Toplam 294 milyon dolarlık ihracat rakamı içerisinde, maden ve doğaltaş sektörünün 197 milyon dolarlık bir tutar ile ciddi bir paralel oluşturduğuna dikkat çeken Bali, sanayi sektörü 35 milyon dolar ve tarım sektörünün de 61 milyon dolarla görüldüğünü kaydetti. İstanbul ve Türkiye‘nin etinin yüzdesinin son dönemde düştüğüne işaret eden Bali, etin; hala önemli bir yüzdesini sağlamaya devam eden Afyonkarahisar‘ın, bu yönü ile de önemli alanlara sahip olabileceğini ifade etti.

"BİZ KRİZ TECRÜBESİ ÇOK YÜKSEK BİR ÜLKEYİZ"

2008‘in son çeyreğinde yaşanan global krize değinen Bali, şöyle konuştu: "Biz kriz tecrübesi çok yüksek bir ülkeyiz. Krizlerden büyük zararlar gördüğümüz kadar aynı zamanda da çok önemli tecrübelerle ders çıkarmış bir ülkeyiz. Özellikle 2001 krizinden sonra yaptıklarımız bugün pek de kendilerine yakıştırılamayan ülkelerde görülen ekonomik hasarlar, yanlış uygulamalar, risklerin doğru yönetilmemesi konularında ülkemiz neredeyse örnek gösterilebilecek bir performansa sahiptir. Finans sistemi bunu

göremiyordu. 2008‘den çok kısa bir süre önce hatırlayacağınız üzere bu ülke ciddi bir sermayenin el değiştirmesi olgusu yaşıyordu. Değişik kilit sektörlerde acaba yabancı sermayenin hakim hale gelmesi sürdürülebilirlik, sürdürülebilir performanslar ve en önemli istikrarın şu veya bu nedenle bozulduğu durumlarda ne tür sonuçlar yaratır kaygılarını taşıyor, tartışıyor iken şimdi ‘Bugün, bu krizden az etkilendik‘ söylemi bize yetmemek durumunda. Çünkü bütün kuruluşlarımıza pak bir değer katabileceğimiz

dönemi yaşamaktayız."

"HALA HAK ETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ"

Türkiye İş Bankası A.Ş. Genel Müdürü Adnan Bali‘nin konuşmasının ardından, kürsüye gelen Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, kentin geldiği son aşama hakkında bilgiler verdi. "Elbette hala hak ettiğimiz yerde değiliz" diyen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Serteser, ama şehir olarak, bir şehri şehir yapan bir çok özelliğe sahip olunduğunu ifade etti. Hüsnü Serteser, ticaret, sanayi, turizm, ulaşım, bunların hepsinin Afyonkarahisar‘da mevcut olduğunu bildirdi.

Ama bunların zaman içerisinde çok iyi değerlendirilemediğini kaydeden Serteser, "Fakat Afyonkarahisar‘ın şu anki değişimi, gelişimi ve deyimi yerinde ise ‘şahlanışı‘ hakikaten takdire şayan bir durumdadır. Kaybedilen zamanı telafi edecek derecededir. Geçen zaman ve kaçan fırsatlardan yakınmak yerine, artık biz ağzımızdan çıkan sözün sahibiyiz" diye konuştu.

Toplantıda Kayseri Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak da bir konuşma yaptı. Boydak, şehirlerin sürdürülebilir bir rekabet gücüne kavuşmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Boydak, Afyonkarahisar‘ın diğer kentlere bağlantısına değinerek, kentin lojistik açıdan büyük bir avantaja sahip olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından, ‘Krizden Çıkış Süreci Bitti‘ ‘Türkiye‘nin Fırsatları ve Afyonkarahisar‘ın Bu Fırsatlar İçerisindeki Konumlanması‘ başlıklı paneller gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA