İsveç’İn İki Büyük Türk Federasyonundan Ankara’Ya Ziyaret

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu (TRF) ve İsveç Türk Kadınlar Federasyonu (TKF) bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için 20 kişilik bir heyetle Ankara’ya bir gezi düzenledi.

İsveç Türk İşçi Dernekleri Federasyonu (TRF) ve İsveç Türk Kadınlar Federasyonu (TKF) bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak için 20 kişilik bir heyetle Ankara’ya bir gezi düzenledi. Türkiye’de siyasi partiler, devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen heyet muhataplarına İsveç’te yaşayan Türk toplumunun sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatarak destek istedi.

    Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı ziyaret eden heyet Genel Başkan Kemal Yurtnaç’a İsveçli Türklerin sorunlarını, isteklerini ve çözüm önerilerini içeren bir dosya takdim etti. 2010 yılında yürürlüğe giren bir kanun ile faaliyetlerine başladıklarını anlatan başkan Yurtnaç kurumsal yapılanmalarını yavaş yavaş tamamlamakta olduklarını ve yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarının kısa, orta ve uzun vadeli çözümü için yeni bir strateji belgesi oluşturduklarını söyledi.

    Bu çerçevede ilk olarak yurtdışında yaşayan vatandaşlardan oluşan 70 kişilik bir kurul oluşturacaklarını, İsveç’in de kurulda iki kişilik kontenjanı olduğunu belirtti. Yakında yapılacak bir sınavla kuruma yeni elemanlar alacakları bilgisini de veren Yurtnaç, “Toplamı 300’u bulacak genç ve dinamik personelimizle sizlere hizmet vereceğiz. Artık sorunlarınızın çözümü için Ankara’ya geldiğinizde ilk adresiniz biz olalım. Size rehberlik yapalım, yol gösterelim. Çat kapı dahi olsa istediğiniz zaman bize gelebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

    TRF VE TKF, İSVEÇ TÜRKLERİNİN SORUNLARINI SİYASİ PARTİLERE İLETTİ

    Program çerçevesinde ana muhalefet partisi CHP ve diğer muhalefet partisi MHP’yi de ziyaret eden heyet, İsveç’te yaşayan Türklerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren bir dosyayı parti yetkililerine sundu. Heyeti karşılayan CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Korutürk uzun yıllar yurtdışında görev yaptığı için yurtdışında yaşayan Türklerin sorunlarını iyi bildiğini belirtirken CHP seçim beyannamesinde bu sorunlara yönelik çözüm önerilerine yer verdiklerini söyledi.

    Askerlik konusunda devrim niteliğinde karar aldıklarını hatırlatan Korutürk heyetin önerileri arasında yer alan dövizli askerlik ücretlerinin düşürülmesi konusunu yetkili kurullarda değerlendireceklerini söyledi. Yurtdışında yaşayan Türklere seçme ve seçilme hakkı verilmesini istediklerini de ifade eden Korutürk ayrıca yurtdışı göç ve göçmen işleri bakanlığı kurmak, yurtdışı milletvekilleri seçilmesi, yurtdışında yaşayan Türklerin entegrasyon ve kimlik sorunlarını araştıran enstitüler kurulması gibi bir dizi projeleri olduğunu söyledi.

    Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ise sosyal demokrasinin öncüsü olan İsveç’ten gelen heyeti ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirirken sorunların çözümü için CHP olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını sözü verdi.

    MHP’yi de ziyaret eden heyet Genel Başkan Yardımcısı Bülent Didinmez ve MHP Kadın Kolları Genel Başkanı Şennur Şenel ile görüştü. Genel Başkan Yardımcısı Didinmez: “Dünyanın neresinde olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti devletinin, devlet olmanın gereği olarak Türkler tarafından kurulan STK’ları sahiplenmesi, desteklemesi ve işbirliği yapması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

    Kadın kolları genel başkanı Şenel ise Türklerin bulundukları ülkelerde kurumsallaşmasının ciddi bir güç meydana getirdiğinin altını çizerken, “Kamuoyu oluşturma gücüne sahip sizin gibi sivil toplum örgütleri o ülkelerde Türkiye’nin yükselen sesi haline geliyorsunuz” dedi.

    TRF BAŞKANI DÖLEK: SORUNLARIMIZI ANLATTIK, DESTEK SÖZÜ ALDIK

    Dört gün süren yoğun Ankara programı sonrası bir değerlendirme yapan TRF Başkanı Hasan Dölek, “İsveç’te Türk toplumu olarak birçok sorunlarımız var. Heyet halinde Ankara’ya gelerek sorunlarımızı ilk elden sözlü olarak ve de rapor halinde muhataplarımıza iletmek istedik. Nitekim gittiğimiz yerlerde güzel karşılandık. Bize destek olma sözü verdiler.” dedi.

    TKF Başkanı Macide Akay ise “Çok başarılı bir gezi oldu. Kısa zamanda çok işler yaptık. Program yoğun geçti. Bence hedefimize ulaştık.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.