Adli Personellere Yönelik “Ergenlik Ve Başarılı Çocuk” Semineri

Erzurum’da hakim, savcı, adliye çalışanları ile ceza ve infaz koruma memurlarına yönelik olarak “Ergenlik ve Başarılı Çocuk” konulu bir seminer düzenlendi.

Adli Personellere Yönelik “Ergenlik Ve Başarılı Çocuk” Semineri
Adalet Bakanlığı Hüseyin Turgut Eğitim Merkezi’ndeki seminerde, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Uğur Elmas, “Ergenle İletişim”, Final Dergisi Dershaneleri Müdürü Murat Ertaş ise, “Bireyin Ders Başarısını Etkileyen Etmenler” konusunda bilgiler aktardı. Seminere dinleyici olarak hâkim ve savcıların yanı sıra, adliye çalışanları ile ceza ve infaz koruma memurları da katıldı.

Seminerde RAM Müdürü Uğur Elmas, “Bazı anne ve babalar, normal ergen davranışlarını felaket habercisi olarak algılamaktadır. Ergenlerin bugün nasıl davranıyorlarsa, hep öyle olacağını düşünüyorlar. Kendi ergenlik yıllarının hep olumlu taraflarını hatırlayan anne ve babalar çocuklarını anlamakta sıkıntı çekiyorlar. Aslında kuşaklar çatışması yoktur, kuşaklar arası iletişim bozukluğu vardır. Değişimin her insan için kaçınılmaz olduğunu hatırladığımızda ve bugün sahip olduğumuz anlayış ve değerlerin yarın değişebileceği olasılığını düşündüğümüzde, bugün normal dışı görünen pek çok şeye daha farklı gözle bakmayı başarabiliriz. Anne ve baba olarak, ergenlik döneminde kendisini dünyanın merkezinde; herkesi de kendisini izleyen seyirciler olduğunu düşünüp çevrenin baskısını tümüyle üzerinde hisseden çocuğunuzun sadece bir tercih veya zevk meselesi olan “olumsuz” davranışlarına yoğunlaşmaktan kaçınmalısınız.” diye konuştu.

ERTAŞ: BİREYİN KARAKTERİ 7, EĞİTİM KARAKTERİ DE, 5 YAŞINDA TAMAMLANIYOR

Final Dergisi Dershaneleri Müdürü Murat Ertaş ise, “Bireyin karakteri büyük ölçüde 7 yaşında, eğitim karakteri de ilköğretim 5.sınıf itibariyle tamamlanmaktadır. 7 yaşına kadar çocuğun aile içinde aldığı eğitim, sorumluluk bilinci, yaşama disiplini, özgüven bireyin hayat boyu başarısını etkilemektedir. Daha bir yaşından itibaren sevgi ve saygının dengeli verildiği çocuğa “mücadele etme, görev sorumluluğu” gibi unsurların verilmesi gerekir. Aksi halde sadece sevgi ile büyütülen çocuklar, bebekliklerinden itibaren sevgi istismarı yapabilmekte, oldukça nazlı, kırılgan, edilgen, özgüveni eksik, kolayca yönlendirilebilen bireyler haline gelmektedir. Aileden sonra çocuğu ilköğretim 5.sınıfa kadar eğiten sınıf öğretmenlerinin doğruları veya yanlışlarının da bireyin hayat başarısında önemli yer tuttuğunu söyleyebiliriz. Anne ve babalar, çocukları ergenlik çağına gelmeden çocukların eğitimi için seçici, dikkatli olmalı, yapacakları maddi ve manevi fedakârlığı ergenlikten önce yapmalıdırlar. Çocuklara bebeklikten itibaren hayat her yönüyle öğretilmelidir. Çocuklara “Ceza ve Ödül Yöntemi” yerine “Doğal ve Mantıkî sonuçlar Yaklaşımı”,”Akıllı ve Mantıklı Ol” yaklaşımı yerine “Duygusal Dürüstlük ve Paylaşım Yöntemi” ile yaklaşılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Yaklaşık iki saat süren seminerin sonunda konuşmacılar, dinleyicilerden gelen soruları cevaplandırdılar.

Kaynak: İHA