18 yıl sonrada sahnede

Kürtçe türkü nedeniyle "Sakıncalı" ilan edilen Rahmi Saltuk 18 yıl sonra bugün konser veriyor.

18 yıl sonrada sahnede
NTV ekranlarında yayınlanan Canlı Ana Haber'e konuk olan türkücü Rahmi Saltuk Can Dündar'a neden yasaklandığını ve o günleri anlattı.

Bir kaç ay önce yeni bir albüm çıkarttığını belirten Saltuk, yasaklı olduğu dönemde İstanbul sokaklarında olduğunu söyledi. O dönem yurt dışında sananlar olduğunu ifade eden Saltuk, "Bu işi bıraktğımı söyleyenler var. Koltuğun altında karpuz taşıyanlar olabilir ama ben onlardan değilim. Bir işi ancak yapabiliyorum. Müzikten hiç vazgemedim aslında ama Türkiye'nin şartlarında olanak bulamadım" diye konuştu.

"SANATÇIYA YAPILAN ZULUMDU"

Hep profesyonel insanlarla çalışmak istediğini ifade eden Saltuk yasaklandığı dönemi şöyle anlattı:

"1982'de rahmetli Egemen Bostancı ile bunu yakaladım. Yıllar sonra birden bire bana gel beraber çalışalım dedi. Gerçekten çok başarılı olmaya başladık. Ankara Arı Sineması Konserleri başladı. Ankara'da tekrar edecektik ama birden bire salonu vermemeyi yeğlediler. Orada salonu vermeyince benim profesyonel çalışma isteğim koptu. Egemen Bostancı ister istemez salonu tercih etti, benimle çalışmayı bıraktı. Ondan sonra sorunlar başladı. 1984 yılında biz Şan Tiyatrosunda bir hafta konser vermek için müracat ettik. Konser vermesi 'Sakıncalıdır' diye bize kağıt verdiler."

"Bugün uğraştığımız sorunlar o günde vardı aslında" diyen Saltuk, "Bir insanı türkü söylemeden yasaklamak, 1989'da akla ziyan bir durum. Darbe sonrası bir yasa çıkardılar. Yasanın asıl amacı kürtçeyi yasaklamaktı. Bende sosyalizme inanmış bir sanatçı olarak böyle bir şeyi kabul edemedim, kürtçe türkü söyledim ve çıktığının haftası toplatıldı mahkemelere düştüm. Bu bir sanatçıya yapılan zulumdu" şeklinde konuştu.

Saltuk, Şişli Belediyesi'nin desteği olmasaydı bu konseri vermesinin olanaksız olduğunu belirtti.

BEYAZ GAZETE