Kasif Başkanı Reis: Torba Yasa İş Dünyası İçin Bir Fırsat İyi Değerlendirilsin

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) tarafından Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı kapsamında yürütülen ‘KOBİ Danışmanlığı’ adlı proje çerçevesinde düzenlenen ‘Torba Yasa’nın Kayıt Dışı İstihdam Üzerindeki Etkileri’ konulu konferans Bafra’da yapıldı.

Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (KASİF) tarafından Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşviki Hibe Programı kapsamında yürütülen ‘KOBİ Danışmanlığı’ adlı proje çerçevesinde düzenlenen ‘Torba Yasa’nın Kayıt Dışı İstihdam Üzerindeki Etkileri’ konulu konferans Bafra’da yapıldı.

Yeminli Mali Müşavir Sezai Durak’ın da konuşmacı olarak katıldığı konferansta 2 Mayıs tarihine kadar başvuruları devam eden ‘Torba Yasa’nın iş dünyası için bir fırsat olduğu anlatılarak, iş dünyasının bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiği vurgulandı.

Bafra Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD)’nin ev sahipliğinde yapılan ve çok sayıda iş adamının katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan BASİAD Başkanı Ahmet Aydın, Kayıt dışı istihdamın ortadan kalkması için toplumun tüm kesimlerine görev düştüğünü belirtti.

Aydın, “İş dünyası olarak biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. Yeter ki ülkemizi kayıt dışı istihdam belasından kurtaralım. İş dünyası olarak kayıt dışı istihdamın ortadan kaldırılması için gereken öz veriyi gösterirken istihdam üzerindeki vergi ve prim yükünün de AB ülkeleri seviyelerine çekilmesi gerekiyor ki yurt dışındaki rakiplerimizle rekabet edebilelim. Yeni çıkan ‘Torba Yasa’ kayıt dışıyla mücadelede önemli bir milat olacaktır.” dedi.

    “SIRA KAYIT DIŞI CANAVARINI YENMEYE GELDİ”

    Türkiye’nin, Cumhuriyetin 100’inci yılında dünyanın 10’uncu büyük ekonomisi olmaya hazırlanırken çözmesi gereken son derece önemli problemleri olduğunu belirten KASİF Başkanı Osman Reis ise Türkiye’nin bu problemlerinden birisinin de “kayıt dışı ekonomi”, özelde ise “kayıt dışı istihdam” olduğunun altını çizdi.

    “Kayıt dışı istihdamda OECD ortalaması yüzde 18, Avrupa Birliği (AB) ortalaması da yüzde 5’lerde iken Türkiye’de ise bu ortalama yüzde 43’lere çıkıyor. Türkiye olarak, iki hakikati çok büyük bedel ödeyerek öğrendik. Bunlardan birincisi yüksek enflasyonla kalkınma olamayacağı, diğeri de kayıt dışı ekonomiyle uzun soluklu bir büyümenin sağlanamayacağıdır. Çok şükür enflasyon canavarını yendik. Artık daha enflasyon canavarı ifadesini ağzımıza almıyoruz. Şimdi sıra kayıt dışı canavarına geldi. Hep birlikte bu sıkıntının da üstesinden gelmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

KASİF KAYITLI İSTİHDAMI TEŞVİK EDİYOR

KASİF olarak, kayıtlı istihdamı desteklediklerini belirten KASİF Genel Sekreteri Yaşar Bıyıklı ise “Kayıtlı istihdamı destekliyoruz, KOBİ’lere yönetim ve organizasyon konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetleri vererek onları kayıtlı istihdam konusunda teşvik etmeye çalışıyoruz. KOBİ‘lerin rekabet gücünün arttırılması suretiyle kayıtlı istihdamın teşvik edilmesine ve kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda bilinç düzeyinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi.

    Yeminli Mali Müşavir Sezai Durak ise çıkarılan ‘Torba Yasa’ olarak bilinen yasanın, kayıt altına alınmamış varlıkların yasal hale gelebilmesi için çok iyi bir fırsat olduğunu vurguladı.

    Durak, "Daimi olarak kayıt dışında kalarak büyümek ve kurumsallaşmak mümkün değildir. Firmalarımızın dünyaya açılmalarının ve yabancı ortaklar bularak sermaye ihtiyaçlarını temin etmenin önündeki en büyük engel kayıt dışılıktır.” dedi.         

    Faaliyetlerini kayıt altına almayan firmaların kredi temin etmelerinin de her geçen gün zorlaşacağını ifade eden Durak, “Basel kriterlerinin uygulanmaya başlaması ile birlikte, kredi temin etmenin yolu sağlam ve gerçek bilançolara sahip olmaktan geçecektir. Geçen ay yürürlüğe giren ve kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen yasa, devlet ile mükellef arasında adeta beyaz bir sayfa açmaktadır. Geçmiş dönemlere ait kayıt altına alınmamış varlıkların yasal hale gelebilmesi için çok iyi bir fırsat sağlanmaktadır. Mükelleflerimizin kendilerine sunulan bu imkânı en iyi biçimde değerlendirmeleri ve bundan sonraki faaliyetlerini kayıt altına almaları herkesin faydasına olacaktır.” dedi.

     Bu yasayı sadece bir vergi affı olarak görmediklerini dile getiren Sezai Durak, yasanın aynı zamanda kayıt dışı ile mücadelede yeni bir dönemin başlangıcı olması gerektiğini kaydetti.