Facebook'un çalıntı bir proje olduğunu biliyor muydunuz?

Winklevoss Kardeşler büyük bir yanlış yaparak Facebook projesini Mark Zuckerberg'e açtılar. Sonucunda bakın neler yaşandı...

Facebook'un çalıntı bir proje olduğunu biliyor muydunuz?
Sosyal ağlarla ilgisi olanlar Facebook fikrinin çalıntı olduğu gerçeğini de bilirler. Ki bu mahkeme kararıyla da sabittir. Ama bilmeyenler için kısa bir özet geçelim önce:

Yukarıda gördüğümüz Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ile ikizler (Winklevoss Kardeşler) Harvard'tan okul arkadaşları. Daha ortada Facebook yokken bu ikizler 'arkadaşları' Zuckenberg'ten kendilerine teknik yardımda bulunması için yardım istiyorlar. Kafalarında da ConnectU ismini verdikleri bir sosyal ağ projesi var. Projenin amacı Harvard bünyesinde okuyanlarla onların yakınlarını vs. kaynaştıracak bir ağ. Kendilerinin yazılım bilgisi yetersiz olduğu için de dediğimiz gibi Zuckenberg'in kapısını çalıyorlar ve ona ortaklık teklif ediyorlar. Zuckenberg de tamam deyip kabul ediyor. Fakat üçlü buluşup projenin anahatlarını vs. masaya yatırdıktan sonra Zuckenberg ortadan kayboluyor. Ne e-postalara cevap var ne de telefonlara. İkizler bekleyedursun, 2004 yılı başlarında 'thefacebook.com' sitesinin açılması ile dumur oluyorlar. Sitenin sahibi Zuckenberg. ConnectU'dan eser yok tabii ama fikirden hareketle yola çıkan Zuckenberg, teknik bilgisi de olduğu için elini çabuk tutup hızla hayata geçiriyor kendi projesini.

Velhasıl, şok yaşayan ikizler de bir süre sonra Mark Zuckerberg'e fikir hırsızlığından ötürü 140 milyon dolarlık dava açıyorlar. Yazışmalar, e-posta'lar telefon kayıtları kısaca bir dünya kanıt var ellerinde. Hal böyleyken kurtarırı olmayan Zuckenberg de anlaşma teklif ediyor ve karşılıklı görüşmeler vs. sonrasında ikizler 65 milyon dolar tazminat alıyor.

Fakat işte bir süre sonrası, Winklevoss Kardeşler bu meblağla yetinmeyip, bir dava daha açıyorlar. Bu seferkinin sebebi ise Zuckerberg'in site değerini düşük göstererek ödeme yapmış olması. İşte haberimize konu olan bu son dava sonuçlandı. Hakim bu defa ikizlerin talebini kabul etmedi ve daha önceki anlaşmayı referans göstererek davayı reddetti. Bunun yanısıra, konuyla ilintili yani aynı içeriğe sahip diğer potansiyel davalar için de mahkeme yolunu kapattı.