Midyat İmkb Anadolu Lisesi, Tübitak Jüri Özel Ödülü Aldı

Mardin‘in Midyat ilçesinde İMKB Anadolu Lisesi, TÜBİTAK’ın düzenlediği proje yarışmasında ‘Obezitesiz Yaşam‘ projesiyle TÜBİTAK Jüri Özel Ödülü‘nü kazandı.

Mardin‘in Midyat ilçesinde İMKB Anadolu Lisesi, TÜBİTAK’ın düzenlediği proje yarışmasında ‘Obezitesiz Yaşam‘ projesiyle TÜBİTAK Jüri Özel Ödülü‘nü kazandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) ve Malatya İnönü Üniversitesi işbirliği ile ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılan Midyat İMKB Anadolu Lisesi öğrencileri Tuba Arslan ve Sümeyye Sara Dilek, “Obezitesiz Yaşam” projesiyle TÜBİTAK Jüri Özel Ödülü‘ne layık görüldü.

İMKB Anadolu Lisesi öğrencilerinden, Proje Rehber Öğretmeni Öztekin Akçay’ın danışmanlığında biyoloji bilim dalında proje hazırlayan öğrenciler, son yıllarda tüketim oranı artan özellikle cips, et suyu tabletleri, salam, sosis, hazır köfte harçları, hazır çorbalar, renkli yoğurtlar vb. birçok üründe aroma artırıcı olarak kullanılan monosodyum glumat (E621) maddesinin iştah açıcı özelliğinin obeziteye neden olduğu konusunu araştırdı.

Öğrenciler Arslan ve Dilek, Midyat’ta yaptıkları araştırmada hazır gıdalarda bulunan (E621) kodlu katkı maddesinin iştaha neden olduğunu ve bu gıdaların Midyat’ta da büyük oranda tüketildiğini gözlemlediklerini belirtti.

Okul Müdürü Faruk Tercan, “Öğrencilerimiz eğitim öğretimdeki başarılarının yanında proje yarışmalarında da büyük başarılar elde edip kendilerine verdiğimiz emeklerin boşa gitmediğini kanıtlamış oluyorlar. Başarı tablomuzda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Öğrencilerimi elde ettikleri başarılardan dolayı tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Eğitim ve bilim alanında büyük hedeflerinin olduğunu bildiren öğrenciler Tuba Arslan ve Sümeyye Sara Dilek, “Elde ettiğimiz başarıda okulumuz ve ilçemiz adına gurur verici oldu. Burada en büyük etken Öztekin hocamızın katkısı ve motivasyonu oldu. Okulumuz adına büyük bir gurur ve sevinç yaşadık." sözleriyle sevinçlerini dile getirdiler.