Belçika’Da Müslümanlar‘dan Temsil Kurumu Resti

Belçika’da Adalet Bakanı Stefaan De Clerck‘in Müslüman Temsil Kurumu’nun görev süresini uzatmaması üzerine devletle Müslüman toplum arasında ipler kopma noktasına geldi.

Belçika’da Adalet Bakanı Stefaan De Clerck‘in Müslüman Temsil Kurumu’nun görev süresini uzatmaması üzerine devletle Müslüman toplum arasında ipler kopma noktasına geldi.

Devletin Müslümanlar adına muhatap kabul ettiği tek resmi organ olan Belçika Müslüman Temsil Kurumu‘nun (Executif) faaliyetinin dondurulması karşısında Müslüman toplumu gerekirse kurumu tamamen lağvederek yola devam etmeyi düşünüyor. Buna karşın üç yıldır Executif’i yeniden yapılandırmakla görevli Mutabakat Komisyonu’ndan sağduyu çağrısı mesajları geliyor.

Avrupa’da İslamiyet’i resmi din olarak tanıyan ülkelerin başında gelen Belçika’da Müslümanların devlet nezdindeki muhatabı olması düşüncesiyle 1998 yılında oluşturulan Belçika Müslüman Temsil Kurumu (Executif) etrafındaki tartışma bitmek bilmiyor. 2008 yılında alınan Executif’i yeniden yapılandırma kararından sonra oluşturulan Mutabakat Komisyonu gelinen noktaya dair bir basın açıklaması yapma ihtiyacı hissetti. Adalet Bakanı Stefaan De Clerck’a takdim ettikleri ve tüm Müslüman toplumların onayladığı reform tasarısının kabul edilmediğini anlatan Komisyon yetkilileri, ilk defa Müslüman çoğunluğun bir konuda uzlaşıya vardıklarını aktardı.

Mutabakat Komisyon Başkan Yardımcısı Coşkun Beyazgül, seçime dayalı temsilci seçmenin acı tecrübelerinin yaşandığını ifade etti. Beyazgül, "Farklı Müslüman toplumların yüzde 90’ının desteğini alan Executif yapılandırılmasındae etnik kökenden ziyade camiler baz alınacak. Adil bir temsil için a’dan z’ye kapsamlı bir çalışmaya imza attık ve Bakan’a sunduk. Öngörüşmelerde çok olumlu yaklaşılan teklifimize, çok küçük bir azınlığın itirazı üzerine Bakan Bey, ‘Executif içinde bir birliktelik yok‘ diyerek önerimizi rafa kaldırırken, Executif’in de görev süresini uzatmama kararı verdi.’’ dedi. Üç yıllık bir çalışmanın ürünü olan reform paketinin sadece Executif’in olmadığı tüm Müslüman grupların ortak inisiyatifi olduğunun altı çizildi. Kendilerine henüz Bakanlıktan resmi bir yazı gelmediğini kaydeden Mutabakat Komisyonu, Adalet Bakanı’ndan tüm iletişim kanallarını açık tutmasını istiyor. Komisyon, ancak diyalogla sağlıklı bir çözüme ulaşılabileceğini düşünüyor.

MÜSLÜMANLARA ÇİFTE STANDART

Buna karşın Adalet Bakanı’nın aldığı kararı hayal kırıklığı ile yorumlayan bir takım Müslüman kanaat önderi ise, devlet ödeneği almadan da Müslümanların dini vecibelerini gayet yürütebileceği görüşünde. "Executif’ten önce nasıl Müslümanlar örgütlenip İslamiyet’i en güzel şekilde yaşadıysa bundan sonra da aynı şekilde yola devam edilebilir." diyen çevreler ayrıca devletin sadece Müslüman temsilcilerden sabıka kaydı istemesini, diğer dinlere ait temsilcilerden herhangi bir ‘iyi hal’ aranmamasını çifte standart olarak görüyor. Bir grup Müslüman sivil toplum örgüt temsilcileri ise Executif’in hantal yapısı yerine önerilen reform paketinin her halükarda hayata geçirilmesi gerektiği ve devletçe resmi tanımanın çok da elzem olmadığı görüşünde.

Adalet Bakanı Stefaan De Clerck’in önümüzdeki ay tarafları masaya davet etmesi ve Executif’te düşünülen yapısal reform için çözüm arayışında bulunması bekleniyor.