Tarihi Kentler Birliği Malatya Semineri Başladı

Tarihi Kentler Birliği Malatya Semineri programı düzenlenen açılış toplantısı ile başladı.

Tarihi Kentler Birliği Malatya semineri açılış toplantısı Anemon Otel‘de yapıldı. Toplantıya Malatya Valisi Ulvi Saran, AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık ve İhsan Koca, Tarihi Kentler Birliği Malatya Semineri‘ne katılmak üzere Malatya‘ya gelen Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır ile ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, il, ilçe ve belde belediye başkanları ile Malatya‘daki kamu kurum ve kuruluşları

yöneticileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Tarihi eserler, geçmişimizi günümüze bağlayan birer köprülerimizdir. Bu topraklar üzerinde bulunan tarihi eserler, ülkenin kültürel ve medeniyetinin bir göstergesidir. Bu eserler yaşadığı ve yaşatıldığı müddetçe gelecek nesillere bırakabileceğimiz birer tapu senetleridir. Ecdadımızı, medeniyetimizin ve kültürümüzün göstergesi olan tarihi eserleri yaparak bizlere emanet etmişlerdir. Onların emanetlerini çok daha iyi koruyarak ve

yaşatarak gelecek nesillere teslim etmek millet olarak bizlerin borcudur" dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, Tarihi Kentler Birliği‘nin bir Türkiye ufku ve gerçeği olduğunu ifade ederek, "Malatya‘daki buluşmamız, beraberliğin gücünü göstermek, herkesi ve her kuşak insanı artık bir birinin yüzüne açık ve net olarak baktığı ve Türkiye‘nin çok ihtiyacı olduğu bir göstergenin simgesidir Tarihi Kentler Birliği" ifadelerini kaydetti.

Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Sahip olduğumuz toprakların üzerindeki izlerin ve eserlerin kaybolmasından kaygılıyız. Eserlerimiz kaybolmasın istiyoruz, onları gelecek nesillere aktaralım istiyoruz. Bunu üzerimizde bir görev olarak görüyoruz. 11 bin yıllık coğrafyada kurulmuş olan medeniyetlerin ve uygarlıkların kendisine has bir kültürü var. Bu kültür kaybolmasın istiyoruz. Çünkü kültür yöreseldir ve yereldir" şeklinde konuştu.

AK Parti Malatya Milletvekili Özunr Çalık ise, böyle bir etkinliğin Malatya‘da düzenleniyor olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Malatya Valisi Ulvi Saran‘da, "Bugün dünyada o kadar çok ülkü var ki, zenginlikleri, tarihi ve kültürel birikimleri 200 yıldan ileriye gitmiyor. Oysa biz, yaşadığımız coğrafyada, Anadolu‘da 10 bin yıl kadar eskiye giden tarihi ve kültürel birliktelikten bahsediyoruz. Hemen yanı başımızda bulunan Battalgazi ve Arslantepe, bu coğrafyanın ne kadar derin bir kültüre sahip olduğunu bize gösteriyor. Tarihi eserler atalarımızın kültürlerini mekana yansıtan eserlerdir" ifadelerini kaydetti.

Yapılan açılış konuşmalarını ardından Malatya Musiki Cemiyeti tarafından Malatya yöresi türkülerinin seslendirildiği mini bir konser sunumu yapıldı.

Kaynak: İHA