Tarihi Miraslar Defineciler Yüzünden Korunamıyor

Turizm şehri olabilmek için çalışan Mersin’de binlerce yıllık tarihi miraslar korunamıyor.

Tarihi Miraslar Defineciler Yüzünden Korunamıyor
Turizm şehri olabilmek için çalışan Mersin’de binlerce yıllık tarihi miraslar korunamıyor.

Antik şehirler definecilerin tehdidi altında bulunuyor.

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında arkeolojik kazıların başladığı Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Uzuncaburç Beldesi‘ndeki Olba antik şehri korunamadığı için definecilerin saldırısına uğruyor.

Kazı çalışmalarını sürdüren Mersin Üniversitesi arkeologları, arkeolojik gezi kapsamında Roma döneminden kalma Olba antik şehrine gittiklerinde, tapınak kabartmalı mezarda bir patlayıcı düzeneği buldu.

Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Latince Okutmanı ve Olba Kazısı Başkan Yardımcısı Murat Özyıldırım, “Yaklaşık 30 metre yüksekte olan mezarın yanına çıktığımızda, kabloların kabartma sütunların arasından iki ve mezar odasının içinden iki adet olmak üzere toplam dört yerden deliklerle içeri sokulduğunu gördük. Dikkat edince bunların bir ana kablo olarak birleştirildiğini ve ana kaya içinde toprakla kapatılmış bölümlerin olduğunu saptadık. Hemen 156’yı arayarak durumu jandarmaya bildirdik” dedi.

Silifke’ye bağlı Kırobası Jandarma Karakol Komutanlığı’nın mıntıkasındaki Olba’ya kolluk kuvvetlerinin yolun uzaklığı nedeniyle ancak 45 dakika sonra gelebildiğini ifade eden Yıldırım, 2009’da Kızkalesi – Adamkayalar’da patlayıcı ile yok edilen eserler hatırlandığında bölgedeki arkeolojik yok etmenin ulaştığı boyutun anlaşılabileceğine dikkat çekti.

Olba’da arkeolojik koruma için kapatılan Uzuncaburç İlçe Jandarma Karakolu‘nun yeniden açılabileceğini ifade eden Yıldırım, “Geçtiğimiz yaz definecileri yakalayan ve Olba kazı ekibinin teşekkür belgesi verdiği Kırobası Jandarma Karakolu’nun yolun uzaklığı nedeniyle ancak 45 dakikada gelebildiği bu mıntıkaya ayrıntılı olarak bakması, arazi yapısı ve mesafe nedeniyle mümkün değildir. Uzuncaburç’tan Olba 4 kilometre oraya karakol yeniden açılırsa bu mıntıka güven içinde olacaktır. Başka bir seçenek Olba’ya mobil karakol kurulmasıdır; Bunun pahalı olduğu öne sürülebilir ancak orada yok edilen eserin tarihi değeri, mobil karakolun maddi değeriyle ölçülemez. Bundan başka Kültür ve Turizm Bakanlığı Olba’ya daimi bekçi atayabilir.” ifadesini kullandı.