İzmir Martta 43 Yıl Sonra Kar Gördü

İzmir şehir merkezinde soğuk hava, zaman zaman yüzünü gösteren güneşe rağmen etkisini sürdürüyor.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü‘nden alınan bilgiye göre, kentin çevresine yağan karın neden olduğu soğuk hava, rüzgarın da etkisiyle daha soğuk hissediliyor. 

Yetkililer, dün gece saatlerinde 43 yıldan beri ilk kez Mart ayında kısa süreli de olsa İzmir merkezde kar yağışı görüldüğünü ifade ederek, karın Bornova ilçesinde aralıklarla 2 saat boyunca etkili olduğunu ancak yerde tutmadığını belirttiler.

Öte yandan bu gece ve yarın gece don olayının beklendiği kaydedilerek, bu nedenle çiftçilerin dikkatli olması istendi.

Şehir merkezinde sıcaklığın 2 derece, Gaziemir ve Çiğli ilçelerinde 1 derece, kent merkezinden uzaktaki bölgelerde -1 derece olarak ölçüldüğü kaydedildi.

Muğla‘da zaman zaman etkili olan kar yağışı, erken çiçek açan ağaçları beyaz örtü altında bırakırken, Yılanlı, Göktepe ve Dokuzçam gibi yüksek kesimlerde kar kalındığı 20 santimetreyi kadar ulaştı.

-KAPALI YOLLAR-

Denizli-Antalya karayolunun 15. kilometresi ile Serinhisar ilçesi arasında, Denizli-Muğla karayolunun Acıpayam Kavşağı ile Tavas ilçesi arasında, Denizli-Uşak karayolunun Zıpır Yokuşu bölgesinde, Denizli-Afyon karayolunun Çardak-Bozkurt arasında, Denizli-Manisa karayolunun Güney kavşağı bölgesinde ve Denizli-Fethiye karayolunun Darıveren beldesi ile Çameli Kınıkyeri köyü arasında kalan bölümlerinde buzlanma nedeniyle ulaşım kontrollü olarak yapılıyor.

Karla mücadele çalışmaları devam eden bu güzergahlarda, zincirsiz araçların trafiğe devam etmelerine izin verilmiyor.

Kayseri şehir merkezinde, sabah saatlerinde sert esen rüzgar hayatı olumsuz etkilerken, Erciyes yolu da tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Erciyes Dağı‘nda kar kalınlığı 2 metre 20 santimetreye ulaştı.

Balıkesir-Savaştepe karayolu yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Karayolları ekiplerinin yol açma çalışmaları sürüyor. 

Bursa‘da ise yoğun kar yağışı Bursa-Ankara karayolu ‘‘Mezitler‘‘ mevkisi ve Bursa-Uludağ karayolunda etkili oluyor. Şu anda trafiğe açık olan bu karayollarında, ekipler yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken, sürücüler zincirsiz yola çıkmamaları konusunda uyarılıyor.  

Bu arada, ‘‘Mezitler‘‘ mevkisinde zincirsiz araçların kayması nedeniyle zaman zaman uzun araç kuyrukları oluşuyor. İki tırın kayması sonucu, yaklaşık 200 araçlık kuyruk oluşurken, Karayolları 14. Bölge yetkilileri sorunun giderildiğini bildirdiler.

Karaman-Konya, Karaman-Mersin ve Karaman-Ereğli karayollarında ulaşım güçlükle sağlanıyor. Trafik ekipleri bu yollarda zincirsiz araç geçişine izin vermiyor. Karayolları ekipleri de bu güzergahlarda yol açma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, önümüzdeki günlerde yaban hayatı ile ilgili yemleme yapılacağını kaydettiler. 

-KÖYLERLE ULAŞIM KESİLDİ-

Yoğun kar yağışı bazı köy yollarının kapanmasına da yol açtı. Denizli‘ye bağlı ilçelerde, kar yağışı nedeniyle Çivril‘de 7, Bekilli‘de 5, Çal‘da 10, Baklan‘da 4, Honaz‘da 7, Çardak‘ta 4, Bozkurt‘ta 6, Çameli‘nde 11, Kale‘de 4, Güney‘de 6, Buldan‘da 22, Babadağ‘da 3, Acıpayam‘da 10 ve Serinhisar‘da 1 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Bursa genelinde 100 köy yolu da ulaşıma kapandı. Yol açma çalışmalarını tüm hızıyla sürdüren ekiplerin, bir cenazenin olduğu merkez Nilüfer ilçesine bağlı Atlas köyü ile diyaliz hastasının bulunduğu İnegöl ilçesine bağlı Güneykestane köyüne öncelik verdikleri öğrenildi. 

Konya Özel İdare Yol Müdürü Galip Uyar, Konya‘da toplam 5 bin 148 kilometrelik 469 köy yolunda ulaşım sağlanamadığını belirtti.

Karaman‘da da etkili olan kar yağışı nedeniyle 130 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar kalınlığı kent merkezinde 30 santimetreye ulaşırken, yüksek kesimlerde 40 santimetreyi geçti.

Sakarya‘da 2 günden beri devam eden kar yağışı nedeniyle, 16 ilçeye bağlı 287 köy yolu ulaşıma kapandı. Akyazı ilçesinde 40, Hendek ilçesinde 65, Erenler ilçesinde 5, Karapürçek ilçesinde 8, Geyve ilçesinde 51, Pamukova ilçesinde 30, Taraklı ilçesinde 22, Sapanca ilçesinde 10, Serdivan ilçesinde 5, Karasu ilçesinde 10, Kocaali ilçesinde 25, Adapazarı ilçesinde 16 olmak üzere, 287 köye ulaşım sağlanamıyor.

Karabük‘te, kar yağışından 113 köy yolu ulaşıma kapandı. Dün akşamdan itibaren etkili olan kar yağışından dolayı Karabük merkezde 19, ilçelerinden Eskipazar‘da 49, Eflani‘de 6, Safranbolu‘da 14 ve Ovacık‘ta 25 olmak üzere 113 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.   

Kütahya‘da da 2 gündür etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kar kalınlığı il merkezinde 20, yüksek kesimlerde 35 santimetreye ulaşırken, Domaniç-İnegöl karayolu ve yaklaşık 120 köy yolu ulaşıma kapandı.

Başkentte ise Kızılcaham‘da 70, Elmadağ‘da 7, Çubuk‘ta 47, Bala‘da 36 ve Gölbaşı‘nda 6 köy yolu ulaşıma kapandı.

Balıkesir‘de, 79‘u merkeze bağlı, toplam 206 köy yolu ulaşıma kapanırken, bazı yerleşim birimlerine elektrik verilemiyor. 

-EĞİTİME KAR MOLASI-

Konya kent merkezi ile Cihanbeyli, Sarayönü, Kadınhanı, Ereğli, Halkapınar, Karapınar, Derebucak ve Kulu ilçesinde kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar 2 gün, 12 ilçede de 1 gün süreyle tatil edildi.

Aksaray Valiliğinden yapılan açıklamada, İl Hıfzısıhha Kurulu Kararı ile il genelindeki ilk ve orta dereceli okulların yoğun kar yağışı nedeniyle 2 gün tatil edildiği bildirildi.

Sakarya Valiliğince Geyve, Hendek, Akyazı ve Taraklı‘ya bağlı köy okullarında 2 gün, Kocaali‘ye bağlı köy okullarında ise 1 gün süreyle eğitime ara verildi. 

Denizli‘de, hava muhalefeti nedeniyle Bekilli, Kale, Çivril, Çal, Güney, Çameli, Buldan, Honaz ilçelerinde ilk ve orta dereceli okullar bir gün tatil edildi.

Denizli merkeze bağlı Başkarcı, Gözler ve Uzunpınar beldeleriyle Güzelpınar, Akdere, Yeşilyayla, Altındere ve Göveçlik köyleri ve Cankurtaran Mahallesi ile Honaz ilçesine bağlı köyleri ile Akköy ilçesine bağlı Belenardıç ve Akçapınar köylerinde de okullarda eğitime öğretime 1 gün süreyle ara verildi.

Bu arada Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Eğitim Gönüllüleri Derneği işbirliğiyle Tavas‘ta yapılacak İlköğretim Okulları Arası Bilgi Yarışması kötü hava şartları nedeniyle ertelendi.

Bursa‘da yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar tatil edildi, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan engellilere bir gün idari izin verildi. 

Yaşanan yoğun kar yağışının devamı halinde okulların yarın da tatil edilebileceğini belirten yetkililer, zorunlu kalmadıkça dışarı çıkılmamasını istediler.

Balıkesir merkez ile Susurluk, Manyas, Erdek, Gönen, İvrindi, Savaştepe, Bigadiç ve Sındırgı‘da 1 gün, Bandırma‘da 2 gün eğitime ara verildi.

Zonguldak‘ın Devrek ilçesinde, yoğun kar yağışı nedeniyle taşımalı eğitime 2 gün ara verildi.

-2. LİG MAÇI ERTELENDİ-

Futbol Federasyonu, kötü hava koşulları nedeniyle Spor Toto 2. Lig Beyaz Grup‘ta bugün Bandırma‘da yapılması gereken karşılaşmanın da ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

-BALIKÇILAR BARINAKLARDA BEKLİYOR-

Tekirdağ ve ilçelerinde 2 gündür yağan kar, sabah saatlerinde etkisini kaybetti ama akşam saatlerinde yeniden başlaması bekleniyor.

Kar yağışının yarın itibariyle yağmura dönmesi beklenen kentte, yetkililer, hafta sonunun ise sisli geçeceğini ancak sıcaklığın bir kaç derece yükseleceğini belirtti.

Fırtına nedeniyle, Şarköy, Mürefte ve Hoşköy Balıkçı barınaklarına sığınan balıkçı tekneleri de hava koşullarının düzelmesi için demirli olarak bekliyor.

-HAVA ULAŞIMINA SİS ENGELİ-

Anadolu Jet‘in, Siirt-Ankara arasında yapılan karşılıklı uçak seferi Siirt Havaalanı‘ndaki yoğun sis nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Yolcuların çevre illerdeki uçuşlara yönlendirildiği belirtildi.

-AVM‘LER ERKEN KAPANIYOR-

Kaynak: AA