Küresel Isınma Tarla Farelerinin Sayısını Arttırdı

Küresel ısınmanın etkisiyle, son 2 yılda hava sıcaklıklarının kış aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, tarla farelerinin normale göre daha fazla üremesine neden olduğu belirtildi.

Küresel ısınmanın etkisiyle, son 2 yılda hava sıcaklıklarının kış aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, tarla farelerinin normale göre daha fazla üremesine neden olduğu belirtildi.

    Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Fahrettin Açıkgöz, tarla farelerinin hava koşullarının sıcak gitmesinden dolayı doğan 6 ile 10 arasında yavrularının, büyük kısmının da hayatta kalması nedeniyle sayılarında artış yaşandığını söyledi.

    Tarla farelerinin üreme güçlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Açıkgöz, “Yavrular iki ay içerisinde cinsel olgunluğa ulaşarak doğum yapabiliyor. Gebelik süresi 3 hafta sürüyor. Tarla fareleri 6 ila 10 arasında yavru doğurabildikleri gibi, yılda 4 – 6 doğum yapabiliyor. Yeni doğan yavrular 15–20 gün sonra zarar yapmaya başlıyor. Doğan yavrular, Özellikle bölgemizde hububat ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (kök boğazı) yemek, kemirmek suretiyle zarar veriyor. Yoğunluklarına bağlı olarak bu zararlıları yüzde 100’e kadar çıkabiliyor." dedi.

Geçen yıl yaşanan tarla faresi salgınları nedeniyle, üreticilerin bir kısmının hasat yapamadan tarlalarını sürmek zorunda kaldığına işaret eden Açıkgöz, "Ergin bir tarla faresinin günde ortalama 25 gram yeşil, 15 gram kuru yem yiyebildiği dikkate alınırsa, ekonomik yönden ne derece önemli kayıplara yol açabildikleri ortaya çıkar. Bu zararın ortadan kaldırılması için tarla faresine karşı geniş çaplı mücadele yapılması şart.” diye konuştu.

    Tarla faresinin çoğalmasının doğal düşmanlarla ve diğer önlemlerle azaltılabilmesine karşın kimyasal mücadelenin de çok önemli olduğuna değinen Açıkgöz, tarla faresi mücadelesinin yılın her ayında yapılabildiğini vurguladı.

    Ancak en etkili olanının, kışa girmeden önce sonbaharda veya kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbaharın erken devrelerinde yapılan mücadele olduğuna dikkat çeken Açıkgöz, “Yeşil aksam tarlayı kapladıktan sonra mücadele güçleşir ve başarı şansı azalır. En uygun ve etkili mücadele zamanı tarla farelerinin kıştan çıktıkları İlkbahar dönemidir. Ancak fare yoğunluğu fazla ise sonbahar döneminde de mücadele yapılabilir. Tarla faresine karşı kimyasal mücadelede zehirli yem kullanılır. Tarla farelerinin çoğalmasını tilki, baykuş, yılan, atmaca, doğan, şahin kartal, sansar, kokarca gibi hayvanlar önlerler. Çiftçilerin özellikle tarım ilacı kullanırken doğal dengeyi bozmayan doğa dostu ilaçları tercih etmeleri bu canlıları korumaları gerekiyor.” uyarılarında bulundu.