Büyükşehir Belediyesi‘Nden Soğuk Hava Ve Fırtına Uyarısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir hafta boyunca etkili olması beklenen soğuk hava, kar yağışı, tipi ve fırtına konusunda vatandaşları uyardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir hafta boyunca etkili olması beklenen soğuk hava, kar yağışı, tipi ve fırtına konusunda vatandaşları uyardı. Hafta başından itibaren 8-10 derecelik ani sıcaklık düşüşü yaşanabileceği uyarısında bulunan Büyükşehir Belediyesi, Afet Koordinasyon Merkezi‘nin (AKOM) ise bu gün 15.30 itibariyle alarma geçirileceğini duyurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nden yapılan yazılı açıklamada; Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü‘nden alınan hava tahmin raporlarına göre, Türkiye‘nin bu gün itibariyle soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği belirtili. Soğuk havanın 10 Mart Perşembe‘ye kadar etkili olacağının tahmin edildiği belirtilen açıklamada, İstanbul‘da hava sıcaklıklarında 8-10 derecelik ani düşüş beklendiği bildirildi. Açıklamada bu düşüşle birlikte yağışların karla karışık yağmura, Pazartesi gününden itibaren de kara dönüşmesi beklendiği ifade edildi. Perşembe gününe kadar kar yağışının aralıklarla devam edeceğinin tahmin edildiği aktarılan açıklamada, hava sıcaklığının ise -2 dereceye kadar düşeceği vurgulandı.          

    Pazartesi günü rüzgar hızının saatte 80-100 kilometreye kadar yükseleceği ve tam fırtına seviyelerine ulaşacağının tahmin edildiği bekletilen açıklamada, "Fırtınanın kar yağışını tipiye çevirmesi ve görüş mesafesini düşürerek trafikte aksamalara neden olabilir. Pazar akşam saatlerinden itibaren hava sıcaklığının önemli ölçüde düşmesi nedeniyle öncelikle viyadükler, köprüler de don olayı bekleniyor. Sürücülerin hızlarını hava şartlarına göre ayarlamaları, köprü, yol ve köprülerde daha da düşürmeleri can ve mal emniyeti bakımından büyük önem taşıyor. Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşların sobalarını söndürerek yatmaları, baca bağlantılarını kontrol etmeleri gerekiyor." ifadeleri yer aldı.

AKOM‘un bu gün saat 15.30 itibariyle ikinci bir emre kadar alarma geçtiği belirtilen açıklamada, 772 araç ve iş makinesi ve 3 bin 343 personel ile elverişsiz hava koşularıyla mücadele edileceği vurgulandı. Önlemler çerçevesinde 154 bin 82 ton tuz, ve bin 800 ton solüsyonun hazır bekletildiği kaydedildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Araçların, belirlenen güzergahlarda yapacakları kar küreme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM’dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek. Sokakta yaşayan vatandaşlar için toplama merkezleri hazırlandı.Vatandaşlar zabıta, polis, ambulanslar ile toplanarak bakımları yapılacak, spor salonlarında veya otellerde misafir edilecek. Ekipler 255 müdahale güzergahında yapılacak çalışmalarda buzlanma ilk olarak 3 saat önceden tespit edilecek, ekipler bilgilendirilecek. İlk bilgilendirmeden sonra son 45 dakika da ise ekipler sevk ve idare edilecek. Zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımı önlenecek. Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, meydanlar ve yaya geçitlerinde görev alacak. İETT metrobüs yolunda karla mücadeleme çalışmaları yapacak. Kritik kavşaklarda 21 kurtarıcı ve çekici muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek. Hastaneler, üniversiteler, duraklar ve alt- üst geçitler için özel kar kürüme ekipleri oluşturuldu."

Elverişsiz hava koşullarıyla mücadele için AKOM önlemlerini ise tamamladı. Buna göre hava şartlarıyla mücadele için alına önlemler şöyle:

Olumsuz hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları çerçevesinde 43 âdeti 1’inci öncelikli olmak üzere 255 güzergâhta toplam 2 bin 833 km uzunluğundaki yol ağı ve meydanlardaki çalışma programı uygulanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 154 bin 82 ton tuz mevcut. İlçe Belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak. 82 ayrı noktada bin 800 ton solüsyon depolandı. İhtiyaç halinde Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü tesislerinde üretim yapılacak. Her bölgenin öncelikli güzergahları belirlendi, istasyonlar oluşturuldu yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5’e müdahale edilecek. Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, Otobüs durakları, Hastane giriş çıkışları, Üniversite ve Okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri kar yağışıyla birlikte çalışmalara başlayacak.

Olumsuz hava koşullarıyla ilgili çalışmalar için İstanbul 9 bölgeye ayrıldı.

1. Bölge : Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp,Fatih,Güngören,Zeytinburnu

2. Bölge : Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, K.Çekmece, B.Çekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt

3. Bölge : Beşiktaş, Beyoğlu, Kâğıthane, Şişli, Sarıyer,

4. Bölge : Gaziosmanpaşa, Arnavut köy, Sultangazi, Çatalca,Eyüp

5. Bölge : Çatalca, Silivri, B.Çekmece

6. Bölge : Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir

7. Bölge : Sancaktepe, Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla

8. Bölge : Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe

9. Bölge : Şile, Çekmeköy