Kars Sağlık Müdürlüğü‘nde Yeşilay Haftası Açıklaması

Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası’yla ilgili açıklama yaptı.

Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, toplumda yaşanması istenmeyen pek çok olumsuz davranışın altında alkol ve uyuşturucu madde kullanımının yattığını söyledi.

Dr. Sevinç; “İnsanların canına ve malına mal olan ve çok büyük sayıda insanımızı kaybettiğimiz trafik kazalarına bakın, bu kazaların sebeplerinin başında alkol ve uyuşturucu madde geliyor. Genelde alkollü kişiler doğru düşünerek doğru kararlar alamazlar, kolay suç işleme meylinde olurlar. Vücutta önemli görevler yapan beyin, mide, kalp, akciğer gibi organlar da alkol ve uyuşturucudan büyük oranda zarar görür. Bu kişiler kendi sağlıklarına zarar verdikleri gibi, aile düzenlerine de zarar verirler. Aklın ve zihnin en büyük düşmanlarından olan alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler aile, toplum ve çevresinden bireyleri uzaklaştırır" dedi.

Çağdaş toplumların oluşturulması için alkollü içki ve uyuşturucudan uzak nesiller yetiştirmek gerektiğini kaydeden Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, bunun ancak ortak mücadeleyle mümkün olduğunu vurgulayarak, “Alkol, sigara ve uyuşturucuların tüm zararları bilindiği halde, bu tür alışkanlıklar çoğu zaman kişilerin kendi iradeleriyle değil, tıbbi müdahale ve destekle bırakılıyor. Bu noktada mevcut zararları göstermenin yanında bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermek önem taşıyor. Bizler de birey, toplum, sağlık kuruluşları, medya çalışanları, eğitimciler olarak üzerimize düşen önemli görevleri yerine getirmeli ve ayrıca Yeşilay’ın çabalarına destek vermeliyiz.” diye konuştu.

Sigara, alkol ve uyuşturucu maddeye bağlı ölümlerin önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmesi bu anlamda harcanan çabaların tetikleyicisi olduğuna dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Fahri Sevinç, başta sigarayı bırakmak için hükümetimizin ve Sağlık Bakanlığı’nın başarılı çalışmaları ve kampanyaları olduğunu, tüm bu kampanyalara destek verdiklerini bildirdi.

Kapalı mekanlarda uygulanan "Dumansız Hava Sahası" uygulamasının halkın da büyük desteğini aldığını ve çok olumlu bir çözüm olduğunu belirten Dr. Fahri Sevinç, şunları söyledi:

“Bu kısıtlama sigara tüketim oranlarında ciddi oranda bir azalma ve kapalı mekânların hava kalitesinde belirgin bir iyileşme sağladı. Ayrıca bu önlem sayesinde pek çok kişinin sigara alışkanlığından kurtulmasının yanında, gençlerimizin de bu alışkanlıkla tanışmamasına, hatta ileri düzeye varan bağımlılıktan kurtulmasına neden oldu. Biz de gençlerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın sağlığı açısından büyük önem taşıyan bu önleme sonuna kadar destek veriyoruz. “Geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak hepimizin görevleri arasında. Yeşilay Haftası sigara, alkol ve uyuşturucu maddeleri bırakmak adına yeni bir başlangıç olabilir. Hepinize kötü alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir yaşam diliyorum.”

Kaynak: İHA