Afyonkarahisar’Da 3 Bin 488 Kişiye Bir Aile Hekimi Düşüyor

Afyonkarahisar İl Sağlık müdürü Necip Yemenici, Afyonkarahisar’da 3 bin 488 kişiye bir aile hekimi düştüğünü bildirdi. Bu ortalamanın yüksek olduğunu dile getiren Yemenici, bunun idealinin 2 bin 500 olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar İl Sağlık müdürü Necip Yemenici, Afyonkarahisar’da 3 bin 488 kişiye bir aile hekimi düştüğünü bildirdi. Bu ortalamanın yüksek olduğunu dile getiren Yemenici, bunun idealinin 2 bin 500 olduğunu söyledi.

Afyonkarahisar İl Genel meclisi (İGM) toplantısı meclis salonunda Salih Sel başkanlığında yapıldı. Toplantıda İl Sağlık Müdürü Yemenici, meclis üyelerine Aile Hekimliği uygulaması hakkında bilgilendirdi. Afyonkarahisar’da 11 Ekim 2010 tarihinde aile hekimliğine geçildiğini hatırlatan Yemenici, Türkiye genelinde 6 bin 327 aile sağlığı merkezinde 20 bin 182 hekimle uygulamaya devam edildiğini söyledi.

Afyonkarahisar’da da 96 aile sağlığı merkezi’nde toplam 192 hekim bu görevi yürüttüğünü belirten Yemenici, aile hekimliğinin sadece bir poliklinik hizmetinden ibaret olmadığını kaydetti. Uygulamanın amacının birinci basamak sağlık hizmeti sunmak olduğunu aktaran Yemenici, “Aile hekimi anne karnındaki bebekten ailenin en yaşlısına kadar bütün aile bireyleriyle ilgilenmek zorundadır. Aile hekimi, aile bireylerinin her türlü sağlık sorununun da zaman kaybetmeden ulaşılabileceği ilk adrestir. Aile hekimi aynı zamanda o aileye danışmanlık hizmeti de vermektedir.” dedi.

Afyonkarahisar’da 192 aile hekiminin, 96 aile sağlığı merkezinde bu görevi yürüttüğünü aktaran Yemenici, “Merkezde 67 aile hekimliği birimimiz var. Buralarda 3 bin 585 bir kişiye bir aile hekimi düşüyor. Türkiye ortalaması da 3 bin 500. Aslında hem ilimiz hem de Türkiye geneli ortalama çok yüksek. İl geneli ortalamamız da 3 bin 488. İdeali 2 bin 500. Hatta bin 500 olarak uygulayan ülkeler de var. Ama Türkiye’de Bakanlığımıza bağlı çalışan hekim sayısı az olduğu için 3 bin 500 ortalamada gidiyoruz. İnşallah tıp fakültesi sayısı artışına göre hekim sayısı da artar. Ona bağlı olarak mezun olanlar arttıkça, bu oranlar önümüzdeki yıllarda 3 binler ve hatta 2 bin 500 seviyesine doğru bir inişe geçecektir. Çünkü bir aile hekimine bağlı nüfus sayısı ne kadar az olursa, aile hekiminin o nüfusla ilgilenmesi daha da çok artacaktır.” diye konuştu.