Anne-Baba ayrılığı çocuğu nasıl etkiler?

Evliliğin bitmesi sadece çiftleri değil bir o kadar da çocukları olumsuz etkiliyor. Peki çocukların bu süreci daha rahat aşmaları için, büyüklerin nelere dikkat etmesi gerekiyor.

Anne-Baba ayrılığı çocuğu nasıl etkiler?
Evli çiftlerin boşanamaya karar vermesi en az evlilik kadar ciddi bir olay. Ayrılma kararı alan çiftler zorlu bir süreçten geçiyor. Ancak boşanma karı kocanın dışında çocukları da fazlasıyla etkiliyor. Peki ayrılık kararı çocuklara nasıl anlatılmalı?

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Serdar Alparslan ayrılma kararı alan çiftlere önerilerde bulundu.

"Ayrılma kararını söylerken, 6 yaşın altındaki çocuklarda farklı anlatma şekli olur" diyen Alparslan, "Büyüklerde daha algılayabilecek, anlayabilecek çocuklarda farklı anlatmak gerekir. Tabi o zamana kadar çocuk işin içinde mi değil mi, her çocuk için buna ayrı karar vermek lazım. Ama güvendiği insanlar, anne babası oturup kendi kararlarının kendileriyle ilgili olduğunu, çocukla ilgili olmadığını güzelce anlatmaları lazım" şeklinde konuştu.

Boşanacak çiftlerin önce kendi aralarındaki problemi çözmeleri gerektiğine dikkat çeken Alparslan, "Anne babaların, kararlarını çocuklarına anlatırken duygusal bir yaklaşımdan kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Boşanırken bir danışmana başvurmalarını tavsiye eden Alparslan, "Onun dışında da sakin olmaları, ilk önce kendi aralarındaki problemlerini halletmeleri ya da halledemiyorlarsa çocuğa yansıtmadan halletmeleri ondan sonra boşanmalarını tavsiye ederim. Bu esnada da çocukla konuşmalar hep sakin, duygusal bir tepki vermeden, bağırmadan, kızmadan, ağlamadan, sakin oldukları dönemlerde yapılmalıdır" diye konuştu.

Özellikle küçük yaştaki çocukların anne ve babasının ayrılmasına daha duygusal baktığına işaret eden Alparslan, okul çağındaki çocukların ise tepkilerinin daha farklı olduğunu ifade etti.

En fazla etkilenme yaşlarının özellikle ergenlik dönemlerinde olduğuna dikkat çeken Alparslan, "Bu okul çağındaki 6-8 yaşlarındaki çocuklarda, onlar daha iyi tolere edebiliyorlar ama o gruplar daha duygusal tepkiler verebiliyorlar" şeklinde konuştu.

ÇOCUK İÇİN EVLİLİĞİ SÜRDÜRMEK DOĞRU DEĞİL

Anne babaların bazen çocuk için bir arada olmaya çalıştıklarını belirten Alparslan, "İlişki tamamen kendi aralarında bittiği halde çocuk üzerinden evliliği sürdürmek çok mantıklı değil" dedi.

Anne ve babası ayrılan çocukları diğer etkileyen diğer bir durumun ise, yakınlarının anne babaları hakkında olumsuz konuşmalar yapması olduğuna işaret eden Alparslan, "Babaanneler dedeler, gelinini kötüleme, damadını kötüleme gibi... Bu çocuğu olumsuz etkiliyor. İki tarafa da güvenini zedeliyor ki, çocuk için en önemli şey güven duygusudur" ifadelerinde bulundu.

BEYAZ GAZETE