Özel Mutafoğlu, Güzel Kokunun Öğrenmeye Etkisi Projesi İle Finalde

Güzel kokunun öğrenmeye olumlu etkisini araştıran Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu öğretmeni Lokman Taşdan, bin 796 proje arasından finale kaldı.

Güzel kokunun öğrenmeye olumlu etkisini araştıran Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu öğretmeni Lokman Taşdan, bin 796 proje arasından finale kaldı.

Gaziantep Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Lokman Taşdan, Eğitim Metotları Proje Yarışması (EMEPYA)‘nda finale kaldı.

Eğitimin yararına olacak her tür yenilik ve metodun araştırılmasına imkan hazırlayarak, teknolojinin eğitimin her alanında kullanılmasına katkı sağlamak amacıyla Eğitim Metotları Geliştirme Derneği tarafından gerçekleştirilen EMEPYA-Eğitim Metotları Proje Yarışması‘na ‘Güzel Kokunun Beyne ve Öğrenmeye Olan Etkisi‘ adlı projesiyle başvuran Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Lokman Taşdan, 2 bin 20 yarışmacının katıldığı, toplam bin 796 proje arasından finale kaldı.

Ankara‘da 16 Nisan’da yapılacak EMEPYA finaline katılmaya hak kazanan ve geçen yıl da ‘Bu Benim Eserim Proje’ yarışmasında Türkiye birinciliği elde eden Özel Mutafoğlu İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Lokman Taşdan, “Güzel kokunun, insanların öğrenmiş oldukları bilgileri hafızalarında tutma ve insanların öğrenme davranışları üzerindeki etkisini araştırdım. Bu çalışmayı okulumuz 8-C sınıfı öğrencilerine uygulandı. Bu amaçla öğrencilere daha önce bilmedikleri bir fen ve teknoloji konusu güzel kokulu ortamda anlatıldı. Öğrenciler, biri güzel kokulu diğeri kokusuz ortamda eşit zorlukta 2 ayrı teste tabi tutuldu, bu deneme birkaç kez tekrarlanarak, öğrencilerin test analizleri yapıldı. Güzel kokunun hafıza üzerine olumlu etki yaptığı, kokulu ortamda uygulanan test sonuçlarının daha iyi olduğu tespit edildi.

Ayrıca, geçmişteki bilim adamlarının, bahçelerinde gül bitkisinin bulunduğu evlerde oturmaları, Selçuklular ve Osmanlılar dönemindeki eğitim ve öğretimin yapıldığı medreselerin bahçelerinde güzel koku yayan bitkilerin sayıca fazla olduğunun önemini, bu projeyle anlamış bulunuyoruz.”