Çin: Savunma Amaçlı Askeri Politikamız Değişmeyecek

Çin, "Çin Savunması 2010" başlıklı beyaz kitap yayımladı.

Çin, "Çin Savunması 2010" başlıklı beyaz kitap yayımladı.

    Çin Devlet Konseyi basın ofisi tarafından yayımlanan "Çin Savunması 2010" başlıklı beyaz kitapta, Çin’in savunma amaçlı askeri politikasının değişmeyeceği belirtilirken, stratejik hedef ise "Ordunun bilişim teknolojisine uyum sağlaması" olarak belirlendi.

    İngilizce versiyonu 107 sayfadan oluşan beyaz kitapta, stratejik hedef çerçevesinde, Çin silahlı kuvvetlerinin bilişim teknolojisi koşullarındaki savaş yeteneğinin somut olarak arttığı ifade ediliyor. Kitabın son bölümünde ise Çin ordusunun diğer ordularla ilişkileri ve askeri ziyaretler yar alıyor. Bugün düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtımı yapılan kitapla ilgili yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çinli askeri yetkililer, Çin ordusunun uluslararası güvenlik işlerine barışçı ve yapıcı bir tutum ve işbirliği ruhuyla katıldığını kaydetti. Asla hegemonya ve askeri yayılma peşinde koşmayacaklarını söyleyen Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Geng Yansheng, ordunun Birleşmiş Milletler tüzüğü ve uluslararası kurallara göre sınır ötesi askeri çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

    Bir soru üzerine Geng, Çin ordusu ile yabancı ordular arasındaki ortak tatbikatlarda ve eğitimlerde "blok oluşturmama, zıtlaşmama ve üçüncü tarafları tehdit etmeme" ile "karşılıklı yarar ve eşit katılım" ilkelerinde ısrar edildiğini dile getirdi.

    Beyaz kitapta, Çin‘de savunma iletişiminde kullanılan fiber optik kablo uzunluğunun önceki yıllara göre büyük ölçüde arttığı, uydu ve kısa dalga radyo iletişimin de yardımcı olduğu yeni nesil bilişim ağının kurulduğu, keşif ve istihbarat, komuta ve kontrol ile cephe ortamına ilişkin bilişim sistemi inşasında büyük gelişmeler kaydedildiği ifadeleri yer alıyor.

    Kitapta ayrıca bilişim teknolojisine geçilmesinin gereklerine uygun olarak, yüksek vasıflı askeri elemanların sayısının giderek arttığı da anlatılıyor.

    Toplantıya katılan diğer askeri yetkililer de, ordudaki maaş artırımının düşünülmekte olduğunu belirtti. Çin ordusunun deprem ve tsunaminin vurduğu Japonya’daki Fukuşima nükleer santralindeki kaza ile ilgili Çin santrallerinin durumu ve Çin ordusunun gerekli hazırlığı olup olmadığı yönündeki bir soruya verdiği cevapta da yetkililer, Çin’deki santrallerin güvenli olduğunu ve ordunun nükleer güvenlikle ilgili bir birimi olduğunu ifade etti.