Gerede Bilgi Evi Öğrencilerin Gözde Mekanı Oldu

Bolu‘nun Gerede ilçesi‘nde 2010 yılı Eylül ayında Gerede Belediyesi Kültür Sanat Merkezi hizmet binasında açılan ‘Ramazan Dede Bilgi Evi‘ yeniden 70‘e herkesin ilgi odağı oldu.

Açılışının üzerinden 4 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen büyük ilgi gören Ramazan Dede Bilgi Evi, bu süre zarfında 1700 üye sayısına ulaştı. Her geçen gün daha çok beğeni kazanan bilgi evi ilçedeki öğrencilerin ilgi odağı haline geldi. Genelini ilköğretim öğrencilerinin oluşturduğu bilgi evinde öğrenciler çağımızın getirdiği teknolojik imkanlardan faydalanıyor. Aynı zamanda da ödevlerini eğiticiler gözetiminde yapıyorlar. Özel bir dershanenin öğrenciye verebileceği ve birçok imkanın sunulduğu Bilgi Evi‘nde çocuklar gerek test kitabı gerekse sınavlara hazırlık kitaplarından faydalanma imkanı buluyor. Ayrıca İlköğretim 1, 2, ve 3. sınıflarda okuyan yaklaşık 300 öğrenciye İngilizce dil eğitimi verilirken, dersaneye gitme imkanı bulamayan öğrencilere ise hafta sonları Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile SBS kursu veriliyor. Ayrıca öğrenciler güvenli bir şekilde bilgisayar sınıfında araştırma yaparak ödevleri ile ilgili çıktı alma imkanı buluyorlar. Başarılı olan öğrenciler ise her ay yemekli organizasyonla takdirname ile ödüllendiriliyor. Ramazan Dede Bilgi Evi sadece öğrencilerle kalmayıp ayrıca öğrenci velilerine çocuk eğitimi ve rehberlik hizmeti verilmesinin yanı sıra 4000 adet kitap bulunan bilgi evi kütüphanesinden de yararlanma imkânı buluyorlar.

Sadece Aralık ayında Bin 600 kitap okunan Bilgi Evi yeni bir çalışmaya daha imza atıyor. Şehir Merkezi‘nde yer alan Gerede Belediyesi mülkiyetinde bulunan Camlı Köşk‘te vatandaşların okuyabilmesi için kütüphane oluşturuldu. Son dönemin popüler kitaplarının yer alacağı çay ocağı, vatandaşların sadece çay kahve içtikleri bir mekan olmasının yanı sıra kitap okuma yeri de olacak. Uzmanların Türkiye‘de kitap okuma oranının çok düşük olduğunu belirttiği bir dönemde Gerede Belediyesi Ramazan Dede Bilgi Evi gerek çocuklara gerekse velilerine kitap okuma bilincini aşılıyor.

Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, "Yapılan araştırmalarda ülkemizde kitap okuma oranının gelişmiş birçok ülkelere göre bir hayli düşük olduğu uzmanlarca tespit edilmiştir. Örneğin: Bir japon, yılda 25 kitap, bir İsveçli yılda 18 kitap, bir Fransız yılda 17 kitap okuduğu halde Türkiye‘de 6 Türk yılda bir kitap okuyor. Bu örnekler ve tespitler Türk insanında okuma alışkanlığının çok düşük olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. İlçemizde ne kadar kitap okunduğu ile ilgili bir veri bulunmamaktadır. Ancak yukarıdaki rakamlardan da anlaşılacağı üzere okumayan bir toplumuz. Gerede Belediyesi olarak örneklerine büyük şehir belediyelerinde rastladığımız Bilgi Evini İlçemize kazandırdık. İçersinde birçok faaliyeti aynı anda yürütüyoruz" dedi.

Kaynak: İHA