Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu:

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Sahip olduklarına sahip olamayanları görerek mutlu, senden daha iyi olanları görerek hırslanıp başarılı olursun” dedi.

Konukoğlu, Bilkent Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Topluluğu‘nun, Bilkent, Boğaziçi, Sabancı, Koç, İTÜ ve ODTÜ öğrencileri ile Bilkent Üniversitesi akademisyen ve mezunlarının katılımı ile İstanbul‘da düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, mutlu ve başarılı olmanın, bir anlamda bireylerin inisiyatifinde olduğunu söyledi. “Mutlu olmak için öncelikle sizin sahip olduklarınıza olamayanları göreceksiniz ve şükredeceksiniz. Örneğin, sizler bu ülkenin en gözde üniversitelerinde eğitim görüyorsunuz, kaç kişi bu olanağı bulabiliyor” diyen Konukoğlu, başarılı olmak için ise bireylerin hırslı ve azimli olması gerektiğine dikkati çekti.

BAŞARI İÇİN ÖNERİLER

Öğrencilere, “kendinize, neden ben öğretim üyesi olmayayım, neden ben bir Koç veya Sabancı olamayayım diye sorun ama kıskanç olmayın, hırslanın” önerisinde bulunan Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Dürüst olun. Babam Sani Konukoğlu‘nun ‘İşin Hilesi Dürüstlüktür‘ diye bir sözü var. Dürüst olursanız mutlaka başarılı olursunuz. 100 TL‘lik ürüne 150 TL derseniz, sonra da aynı ürünü 90 TL‘ye satarsanız dürüstlükten bahsedemezsiniz, size itimat edilmez. İşin hilesinin dürüstlük olduğunu, yani başarılı olmak ve kazanmak için dürüstlükten ayrılmamamınız gerektiğini hiçbir zaman unutmayın.”

İş yaşamına çocukluk yaşlarda başladığının altını çizen Konukoğlu, “Sizler gibi iyi okullarda, güzel salonlarda, rahat sıralarda ve masalarda eğitim görerek buralara gelmedim. Ailemin ısrarına rağmen ortaokuldan ayrılarak işletmede çalıştım. Yer süpürmekten, tezgah silmeye kadar her işi yaptım ve kademe kademe yükselerek bugünkü noktaya geldim” diye konuştu.

AİLE BAĞLARINI SIKI TUTUN

Başarıya giden yolda güçlü aile bağlarının büyük rolü bulunduğunu anımsatan Konukoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bizde abi - kardeş ilişkisi çok güçlüdür. Ailenin büyüğü benim. Küçükler büyüklerinin yanında, saygıya dayalı samimiyet içerisinde hareket ederler. Kardeşlerim ve şu anda holding yönetiminde olan iki oğlum üniversite eğitimi aldılar, yabancı dilleri var. Sizler gözde üniversitelerde eğitim alıyorsunuz ama mezuniyet sonrasında yabancı dili yaşayarak öğrenmek için bir yıl yurtdışına gidin. İş yaşamında kesinlikle kin tutmayın, siniriniz 2-3 dakika sonra yatışsın, sonra o kişinin gönlünü alın. Aksi takdirde çalışacak kimse bulamazsınız. Üstlerinizden daha az biliyor gibi görürünün ama bildiğinizin tamamını iş yaşamına aktarın. Aile şirketiyiz ama tecrübelerimizle geliştirdiğimiz uygulamalarımız var. Holdingte görev alan aile bireylerine maaş verilir. Sermayesini alıp gitmek isteyen olursa da karşı çıkmayız. Yönetimde olan herkes kendi parasını harcar. ‘Gerektikçe kasadan para al‘ sistemi yanlış olur. Kardeşler mutlaka maaş sistemi ile çalışırlar. Rakamı gerekirse yüksek tutarsın ki, aklı başka yerde olmasın. İki kardeşi aynı odada oturtmamak ve onlara aynı işi vermemek gerekir. Çalışmaya başlayan sonraki kuşaklar ile önce başlayan amca ve babalar arasında kıdeme göre maaş farkı olmalı, başarıya göre iş verilmeli.”

Bu arada, toplantı sonrasında düzenleme komitesi tarafından Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu‘na plaket verildi.

Kaynak: İHA