Komşularla Sıfır Sorun İhracatçının Önünü Açtı

Rusya ve Türkiye arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alandaki gelişmeler küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından somut projelere dönüşmeye başladı.

Rusya ve Türkiye arasında siyasi, ekonomik ve kültürel alandaki gelişmeler küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından somut projelere dönüşmeye başladı. Beş yılda 100 milyar dolarlık ticaret hedefine uygun olarak gümrüklerde geçişlerin kolaylaştırılması yönündeki çalışmalar ve 17 Nisan‘da bir aylık süreli ziyaretlerde vizesiz geçişlerin başlayacak olması Rusya pazarına ilgiyi giderek artırıyor.

Olimpia Oto Camları Sanayi ve Ticaret AŞ‘nin ortaklarından Salih Zenginer, AK Parti hükümeti döneminde belirlenen sıfır sorunlu dış politika anlayışının kriz sürecinde ihracatçının elinin güçlü olmasını sağladığını söyledi. Avrupa pazarının yanı sıra başta Rusya olmak üzere 40‘a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını kaydeden Zenginer, 47 yıllık birikimle sektörün öncüleri arasında yer aldıklarını ve istihdam açısından gelişim sağladıklarını belirtti.

Rusya pazarında otomobil yan sanayinin büyük gelişim gösterdiğine değinen Zenginer, "Rusya pazarında etkili durumdayız. Rusya‘da otomotiv sayısındaki artış Türkiye‘ye göre daha yüksek. Rusya‘da 10‘a yakın kentte distribütör yapısını kurduk. Otomotiv sektörünün yanısıra, tekstil ve gıda da Rusya pazarında önemli fırsatlar var" dedi. Zenginer‘e göre Olimpia‘nın Rusya pazarında başarılı olmasının arkasında bir takım anlayışı ile çalışmaları ve talepteki değişime hızlı cevap verebilmeleri var.

Rusya‘da kalıcı ve uzun vadeli yatırımların başarı şansının yüksek olduğunu vurgulayan Zenginer, Rusya‘ya ihracatta gümrük değerlerinin yüksek olması ve bürokratik işlemlerin yoğunluğunun piyasaya girişte ürküttüğüne değindi. Türk iş adamına göre Rusya‘nın bir dezavantajı da petrole bağımlı ve kırılgan bir piyasa olması.

PARLAMENTO‘DA İŞ DÜNYASINI TEMSİL ETMEK İSTİYOR

İş adamlarının önünün açılmasında siyasetçilerin rolünün büyük olduğuna değinen Zenginer, "Şu an Turgut Özal‘ın hayallerinin gerçekleştiğini görüyoruz. İş adamlarımız dünyanın dört bir tarafına gidiyor. Oralarda yatırımlar yapıyor ve mal satıyor" şeklinde konuştu.

İş dünyasının sorunlarını ve ekonomik ilerlemenin piyasa koşullarını çok iyi bildiklerini ifade eden Zenginer, 24. dönem parlamento seçimlerinde AK Parti‘den İstanbul 1. Bölge‘den aday adayı olduğunu ve mecliste iş dünyasının sorunlarının çözümüne katkı sağlamayı planladığını belirtti.

Seçilmesi durumunda Zenginer‘in hedefleri arasında yatırımların desteklenmesi, sektörel bazlı teşvik politikalarının iyileştirilmesi, dış ticaretin büyümesine öncülük ve istihdam artırıcı büyüme politikaları var.