Bakan Şimşek: Bütün İhaleleri Elektronik Ortamda Yapmaya Çalışıyoruz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuya mal ve hizmet alımlarında şeffaflık ve rekabete büyük önem verdiklerini belirterek, bu çerçevede elektronik ihaleye geçmek için önemli adımlar attıklarını kaydetti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuya mal ve hizmet alımlarında şeffaflık ve rekabete büyük önem verdiklerini belirterek, bu çerçevede elektronik ihaleye geçmek için önemli adımlar attıklarını kaydetti. Türkiye‘nin e-devlet anlamında önemli merhaleler kat ettiğinin altını çizen Şimşek olarak vergi beyannamelerinin yüzde 99‘unun elektronik ortamdan alınmasını gösterdi. Maliye Bakanı, ""Elektronik ihaleye geçilmesi adına elektronik kamu alımları platformları oluşturduk. Artık bütün ihaleleri elektronik ortamlardan yapmayı amaçlıyoruz." dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kamu İhale Kurumu ve OECD Sıgma tarafından tertip edilen 5. Bölgesel Kamu Alımları Konferansı‘na katıldı. Burada kamu ihalelerinin ülke ekonomileri için önemine değinen Şimşek, Türkiye‘nin bu anlamda köklü reformlar yaptığını vurguladı.

Türkiye‘nin kamu alımlarının etkin ve iyi bir idari yapısı olan Kamu İhale Kurumu tarafından yapıldığını anlatan Şimşek, bununla birlikte idari kapasitenin daha da geliştirilmesi gerektiğini savundu. Kurumun daha etkin bir konum alması gerektiğine işaret ederken, "Eğitime, altyapıya önümüzdeki dönemde daha fazla kaynak ayırmayı hedefliyoruz. Kuşkusuz iyi bir kamu ihale yapısının olması kaynakların verimli kullanılmasına imkan tanıyacaktır. Türkiye‘de çerçeve iyi fakat istisnalar var. Avrupa Birliği‘ne uyum sürecinde bu istisnaları kaldırmak istiyoruz. Kaynakları yerinde kullanmayı en önemlisi de şeffaflığı öne alıyoruz. Umuyorum bu süreç bize yardım edecektir." dedi.

Kanunlarda ve mevzuatlarda bazı yenilemeler yaptıklarını ifade eden Şimşek, Maliye Bakanlığı bünyesinde Kamu Alımları Koordinasyon Dairesi‘ni hayata geçirdiklerini kaydetti. Maliye Bakanı, elektronik ihalenin önem verdikleri konuların başında geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Elektronik ihaleye geçilmesi adına elektronik kamu alımları platformları oluşturduk. Artık bütün ihaleleri elektronik ortamlardan yapmayı amaçlıyoruz. Gelinen aşamada vergi beyannamelerinin yüzde 99‘undan fazlasını elektronik alıyoruz. Türkiye bu anlamda önemli merhaleler aldı. Malum kamu ihalelerinin topluma açık olması ülkelerin her zaman lehinedir. Rekabet fayda getirir, şeffaf bir yapıya imkan tanır. Kamu ihalelerinde rekabetin artışı rekabetten ülke yarar görür."

Konuşmasında ekonomideki son durumla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin temellerinin güçlü olduğunu vurguladı. Şimşek, şöyle devam etti:

"Dünyayı derinden sarsan ekonomik bunalımdan etkilendik. Fakat finans sektörümüz sıhhatliydi. Bunun yanında kamu bütçe dengelerinde büyük iyileşmeler görüldü. Hane halkının durumu da iyiydi. Dolayısıyla ülkemiz ekonomik bunalımın ardından süratli bir biçimde büyümeye başladı. Böylece altyapı, eğitim ve Ar-Ge alanına daha fazla yatırım yapma imkanımız oldu."