Antalya Basın Tarihi Araştırılıp Kitap Haline Getirilecek

Antalya’nın basın tarihi Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından araştırılıp kitap haline getirilecek.

Antalya’nın basın tarihi Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) tarafından araştırılıp kitap haline getirilecek.

AÜ ile AGC arasında ‘Antalya Basın Tarihi Projesi’nin protokolü imzalandı. Üniversiteden araştırmacılar AGC ile birlikte Antalya’nın cumhuriyet öncesi ve sonrası basın tarihi araştıracak. 46 bin TL bütçeye sahip proje bir yıl sürecek. Projede başlangıcından günümüze Antalya’da basın tarihini şekillendiren olayları, önemli gazete ve gazetecileri, dönemin sosyo kültürel ve siyasi atmosferini araştıracak. Cumhuriyet öncesi ve sonrası gelişmelerin Antalya basınının bu gelişmelerden nasıl etkilendiği ve günümüz medyasını nasıl şekillendirdiği ortaya konulacak. Bir tarih çalışması olan projeyle arşiv taraması, tarihçilerle ve önemli gazetecilerle görüşerek, literatür taraması yaparak ve araştırmacıların gözlemleri ışığında kaleme alınacak.

Protokol imzasından önce proje hakkında bilgi vermek için düzenlenen toplantı öncesinde konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Antalya’nın cumhuriyet öncesi basınına dair çok az bilgi bulunduğunu, araştırmayla bunun da ortaya konulacağını söyledi. Çalışmanın Antalya’da basının dünden bugüne geçirdiği tüm aşamaları ayrıntılarıyla ortaya koyacağını belirten Kurtcephe, projenin meyvelerini kısa sürede vereceğine inandığını dile getirdi.

AÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından finanse edilecek çalışma iletişim ile edebiyat fakültelerinin danışmanlığında yürütülecek. İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Arık, üniversite ile sektör işbirliğinin son derece önemli olduğuna değinerek, “Hele de bizim alanımızda bu işbirliği çok daha yaşamsal görünüm alıyor. Beraber Antalya’nın tarihine, kültürüne katkı sağlamak, yeni şeyler yapmak arzusundayız. Bir yılda Antalya’nın basın tarihini yazabilmek kolay değil. Bir sene sonra proje tamamlandığında önemli bir hizmet yapabilmiş olursak mutlu olacağız.”

    Arık, ayrıca proje için ise 10 kişilik ekip kurduklarını sözlerine ekledi.

AGC Başkanı Mevlüt Yeni de Antalya basın tarihi açısından önemli çalışma olacağını belirttiği projeyle ilgili şunları kaydetti: “Antalya basın tarihiyle ilgili ufak tefek de olsa bir takım bilgiler var ama bunların hiç biri basılı kitap haline dönüşmemiş. 30 yıldır bu işin içinde olan bir meslektaşınız olarak Antalya basın tarihi hakkında ben de çok fikir sahibi değilim. Antalya basın tarihinin sadece cumhuriyetle sınırlı olmadığına inanıyoruz. Cumhuriyet öncesinin de irdelenmesi gerektiğine inanıyoruz. Çalışmanın, Antalya’nın gelişimini ortaya çıkaracak ve geleceğe ışık tutacağını düşünüyorum.”