İsrail’Den Johannesburg Üniversitesi’Ne: Üzüleceksiniz

Güney Afrika’daki Johannesburg Üniversitesi’nin (UJ) 25 yıldır işbirliği yaptığı İsrail’in Ben Gurio Yükseköğretim Kurumu (BGU) ile ilişkisini kesmesinin ardından, İsrail, “Üzüleceksiniz” yanıtını verdi.

Güney Afrika’daki Johannesburg Üniversitesi’nin (UJ) 25 yıldır işbirliği yaptığı İsrail’in Ben Gurio Yükseköğretim Kurumu (BGU) ile ilişkisini kesmesinin ardından, İsrail, “Üzüleceksiniz” yanıtını verdi.

BGU sözcüsü Faye Bittker, UJ‘in kararının ardından yaptığı açıklamada, “Johannesburg Üniversitesi’nin BGU ile her türlü ilişkisini kesmesi ve ortak yürüttüğü projeleri durdurması Güney Afrikalıları üzecektir. Johannesburg yakınlarındaki kirli su rezervlerini temizleme projemizin durdurulması ile Johannesburg sakinleri zarar görecektir.”

dedi.

Johannesburg Üniversitesi geçtiğimiz Çarşamba günü, “BGU’nun Filistinli öğrencilere eğitim ayrımcılığı yapması, Gazze’yi işgal eden İsrail ordusuna her türlü eğitim ve teknik desteği verdiği için BGU ile bütün ilişkilerini 1 Nisan itibariyle keseceğini” duyurmuştu.

UJ’in Rektör Yardımcısı adam Habib, isteyen akademisyenlerin kişisel olarak İsrail’le çalışmalarına devam edebileceğini de açıklamıştı.

İsrail’in Filistin politikalarına sert tepkilerde bulunan Güney Afrika hükümeti en son Mavi Marmara baskınının ardından İsrail elçisini geriye çağırmıştı. UJ’in İsrail’in eğitim kurumuyla olan ilişkisini durdurması için aralarında Nobel Barış Ödüllü Desmond Tutu’nun da olduğu çoğu akademisyenlerden oluşan 400’den fazla Güney Afrikalı imza vermişti.

UJ’in kararını, Güney Afrika’daki Filistin Dayanışma Kampanyası, Güney Afrika Belediye Çalışanları Birliği, Milli Eğitim Sağlık ve İşçileri Sendikası Birliği, İsrail’in Tecritini ve Ambargosunu Boykot Derneği gibi kuruluşlar memnuniyetle karşılarken, ülkedeki Yahudi kuruluşları üniversitenin kararına sert tepki verdiler.

Güney Afrika’da uzun yıllar beyazların ırkçı rejimi altında yaşayan siyahlar, Filistinlilerin haklarının savunuculuğu yaparken, ülkede yaşayan on bilerce Yahudi azınlık ise İsrail’e her türlü desteği veriyor.