‘Türk Dünyası‘Nda Yeni Gelişmeler Ve Türkiye Çalıştayı‘ Konya‘Da Başladı

Yeni Ufuklar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen ‘Türk Dünyasında Yeni Gelişmeler ve Türkiye‘ konulu çalıştay Kayseri City One Otel‘de başladı.

Yeni Ufuklar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği tarafından gerçekleştirilen ‘Türk Dünyasında Yeni Gelişmeler ve Türkiye‘ konulu çalıştay Kayseri City One Otel‘de başladı.

    İki gün sürecek çalıştayda Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu‘nun yanı sıra 16 bilim adamı sunum yapacak.

    Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Argunşah, üniversiteler dışında bir sivil toplum kuruluşu tarafından düzenlenen bu alandaki ilk çalıştay olduğunu söyledi.

    Türkiye’nin daha önemli sorunları varken dünya gündemini başka konular meşgul ediyorken böyle bir çalıştay düzenlediklerinin merak konusu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Argunşah, “Bu çalıştayı düzenlemeyi planladığımız günlerde henüz Tunus’ta iktidar devrilmemiş, Hüsnü Mübarek Mısır’da iktidarı bırakmamıştı. 2011 yılı Sovyetler Birliği’nin dağılışının 20. yıl dönümü. Allah’ın lütfu olarak kansız, kavgasız Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla 15 cumhuriyet bağımsızlığını ilan etti. Bunların arasında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi Türk cumhuriyetleriyle Tacikistan gibi Müslüman bir ülke de bulunuyordu. Tataristan başta olmak üzere birkaç özerk Türk cumhuriyeti de ortaya çıktı." dedi.

    Toplantıda Balkanlardan Ortadoğu’ya, Sibirya’dan Çin’e kadar geniş Türk coğrafyasının sorunlarını ele alacaklarına değinen Argunşah, "Türk dünyasında neler oluyor onlar gündeme getirilecek. Ortadoğu kaynarken, Türk dünyası ders alması gerekiyor. Ortadoğu‘daki benzer görüntüler olmadan o cumhuriyetlere daha fazla demokrasi ve insan hakları ile ilgili yol gösterilmeli." dedi.     

    Argunşah, sonuçların bir bildiriyle de açıklanacağını ifade etti. Düzenleme komitesinde bulunan Prof. Dr. Abdulkadir Yuvalı ise çalıştayla üniversite rektörlerine mesaj vereceklerini belirterek, buradan çıkan raporu ise Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)‘e göndermeyi düşündüklerini kaydetti.