Suudi Arabistan‘Da Bahar Şenliği Ve Nevruz Bayramı Kutlandı (Özel)

Suudi Arabistan‘ın başkenti Riyad’da Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından Nevruz Bayramı, Bahar Şenliği ve kermes düzenledi. Kermesten elde edilen gelirler başta Riyad Uluslararası Türk Okulu olmak üzere Suudi Arabistan’da bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Türk okullarının masrafları için verilecek.

Suudi Arabistan‘ın başkenti Riyad’da Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından Nevruz Bayramı, Bahar Şenliği ve kermes düzenledi. Kermesten elde edilen gelirler başta Riyad Uluslararası Türk Okulu olmak üzere Suudi Arabistan’da bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Türk okullarının masrafları için verilecek.

    Etkinliklerin başlangıcında, başta Türkiye’nin Riyad Büyükelçisi Ahmet Muhtar Gün olmak üzere, katılımcı ülkelerin büyükelçileri sahneye davet edildi. Büyükelçi Gün açılış konuşmasını yaparak etkinliklere katılanlara teşekkür etti. Ardından örste demir dövüldü ve Nevruz ateşinin üzerinden atlandı.

    Riyad’da bulunan Orta Asya Cumhuriyetleri’nden Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan Büyükelçiliğinde katıldığı kermese yoğun ilgi oldu.

    Etkinliklere iki binden fazla Türk, Suudili ve yabancı katıldı. Kermes için gelenlerden giriş ücreti alındı. Etkinlikler çerçevesinde halk dansları, çocuklar için çeşitli eğlenceler ve oyun parkuru, ülke mutfaklarından örnekler, el sanatları, hediyelik eşyalar ve hediye çekilişleri yapıldı. Kermeste en fazla ilgiyi ev mantısı, gözleme, ev yapımı turşular, reçeller, hediyelik eşyalar ve gümüş işlemeler çekti.

    Riyad Uluslararası Türk Okulu öğrencileri müzik performansları, folklor gösterileri, rock ve rap gurupları ziyaretçilere keyifli anlar yaşattı. Gençler rap ve rock gruplarıyla coştu. Bazı ziyaretçiler de bu anları cep telefonlarına kaydetti.

    Kermesin düzenlenmesinde büyük katkısı olan Büyükelçinin eşi Pinar Gün, Cihan Haber ajansına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Mutlu ve coşkulu bir gün yaşıyoruz. Tabii hazırlığı da uzun sürüyor. Arkadaşlarla beraber ekip çalışması yapıyoruz. Amacımız güzel olunca hazırlıklarda hoş geçiyor. Okul için yapıyoruz, bildiğiniz gibi buradaki Türk Milli Eğitim’e bağlı Türk okulumuz için inşallah onlara bir yer alma amacındayız. Okulumuzun da katkısıyla buradaki kermes Türklerin katkısıyla ve yabancı misafirlerin katkısıyla birkaç faaliyeti bir arada yapıyoruz. Hem tanıtıyoruz ülkemizi, hem okula gelir elde ediyoruz, hem de eğleniyoruz bir taraftan da.”

    Büyükelçi A. Muhtar Gün ise yaptığı açıklamada, “Bugün diğer buradaki Türki Cumhuriyetlerin Büyükelçileriyle beraber Nevruz kutlamasının dördüncüsünü yapıyoruz. Geniş Türk ailesinin bir buluşmasına da bir vesile teşkil ediyor. Hem Nevruz’u kutluyoruz, hem de bir araya geliyoruz. Buralardan toplayabildiğimiz parayla da, başta Riyad okulumuz gelmek üzere Suudi Arabistan’da bulunan toplam sekiz okulumuzun ihtiyaçlarını ortaya çıktıkça karşılamaya çalışıyoruz bu Nevruz kutlamalarımızı Riyad’da gelenekselleştirerek sürdürmeyi ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Kermes’e katılan Şeyma isimli bir genç kız ise hislerini, “Çok güzel, Türklerin bir arada bulunduğu, onları bir araya getirmek için, kaynaştırmak için yapılan çok güzel bir organizasyon. Burada kendimizi ülkemizde gibi zannediyoruz. En azından Türk kardeşlerimizle bir arada olma imkanı buluyoruz, güzel.” şeklinde ifade etti.

    Kermeste çocuklarda çok eğlendi. Kermesin küçük katılımcılarından Nehir Akkaya kermesin çok güzel olduğunu, eğlendiğini, en çok kaydırağı ve zıpzıpı sevdiğini söyledi.

    Kermeste ayrıca geçen yıl düzenlenen Bahar Şenliği’nin dergileri de ilk kez bu yıl basılarak satışa sunuldu.

    Programın sonuna doğru Büyükelçi Gün ve elçili çalışanları sahneye çıkarak oyun oynayan gençlere eşlik etti. Oyun sırasında ise sahneye çıkan bir Suudlu gencin oynaması izleyenleri şaşkına çevirdi ve coşturdu.