Cumhurbaşkanı Gül Gabon‘da Libya Operasyonu Hakkında Açıklama Yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Benim şahsi kanaatim; Libya liderinin hem değişime müsaade etmesi hem de görevden çekilmesidir ve Libya‘nın alt yapısının daha fazla tahrip edilmesine fırsat vermemesidir" dedi.

Afrika gezisinin ikinci ve son durağı olan Gabon‘daki temaslarına başlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ile görüştü. Gül, görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında, Fransız bir gazetecinin sorusu üzerine "İki ülkenin işbirliğinin yanı sıra uluslararası kararları da görüştük. Libya‘da olup bitenler, Avrupa‘dan önce, Afrika ve Arap halklarını yakından ilgilendirmektedir. BM Güvenlik Konseyi kararında, Avrupa ülkelerinin de onayı vardır. Türkiye‘nin başından beri

arzusu, kan dökülmeden ve Libya‘nın alt yapısını ve güvenlik güçlerini yıpratılmadan değişimin gerçeklemesidir. Benim şahsi kanaatim; Libya liderinin hem değişime müsaade etmesi hem de görevden çekilmesidir ve Libya‘nın alt yapısının daha fazla tahrip edilmesine fırsat vermemesidir. Türkiye, çıkış stratejisi yapılmadan müdahaleye başlanmasını garip karşıladı. NATO‘da siyasi ve askeri kanattaki toplantılar biraz tartışmalı geçti. Neticede bu görevin NATO‘ya verilmesi doğru olacaktır" diye konuştu.

Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba ise, "Bir ülkenin iç meselesinde taraflardan birinin diğerinin kanını akıtarak zafer kazanması, asla tercih edilebilir bir durum değildir. Burada bir kazanan olmaz. Libyalılar birbirlerine karşı zafer kazanamaz. Zafer olacaksa tüm Libya‘nın zaferi olmalıdır. Ülkelerin böyle korkunç durumlara sürüklenmesi engellenmelidir Bu yapılmazsa, ülkenin yeniden inşası çok zor olacaktır ve çok gözyaşı akacaktır" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA