Türkiye‘Nin Kürt Sorunu Hafızası

Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve SETA Vakfı uzmanı Hüseyin Yayman, Türkiye‘nin 30 yılına malolan terör sorununu kitap haline getirdi.

Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve SETA Vakfı uzmanı Hüseyin Yayman, Türkiye‘nin 30 yılına malolan terör sorununu kitap haline getirdi. Yaman Türkiye’nin Kürt Sorunu Hafızası adını verdiği eserinde terörün maliyetinin Türkiye’ye 120 Atatürk Barajı ve 150 Boğaz Köprüsü’nün maliyetine eşit olduğuna dikkat çekti. Kitapta yer alan ilginç bir bilgide terörle mücadelede hayatını kaybedenlerinin sayısının Kurtuluş Savaşı’ndaki can kaybından fazla olması.

Yayman, tarafından uzun bir çalışmanın sonucunda hazırlanan Türkiye’nin Kürt Sorunu Hafızası isimli kitapta, Kürt sorunu geniş bir perspektiften ele alınıyor. Kitapta, 1920–2010 yılları arasını Kürt sorunuyla ilgili çalışmalara yer veriliyor. Kürt sorunuyla ilgili hazırlan 70 rapora yer verilen kitapta, bu raporların tek parti dönemi, 90‘lı yıllarda yoğunlaştığı, bu yıllarında sorunun şiddeti arasında doğrudan bağlantı olduğuna işaret ediliyor.

Kitapta, 1984 yılından bu yana terörle mücadeleye ayrılan kaynağın 300 milyar dolar olduğu da iddia edilerek şu ifadelere yer verildi: “Terörle mücadeleye ayrılan 300 milyar dolarla, 15 bin adet 24 derslikli okul, 900 adet 400 yataklı tam teşekküllü eğitim ve araştırma hastanesi, 150 adet boğaz köprüsü, 120 adet Atatürk barajı yapılabilirdi. Türkiye 120 adet Atatürk Barajını bölgeye yapmış olsaydı bugün zaten böyle bir sorunu olmayacaktı. Türkiye sorunla gerçek anlamda yüzleşmediği için geçici ve günübirlik tedbirlerle problemi çözmeye çalışmaktadır.”

    Yaman‘ın araştırmasına göre Osmanlı’dan günümüze toplam 29 Kürt isyanı çıktı. İsyanların en yoğun olduğu dönem ise 1925–1937 yılları arası.

TBMM Göç Komisyon’un raporuna göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde güvenlik nedeniyle boşaltılan yerleşim birimi sayısı 3 bin 428. Bu yerlerde yaşayan 2 milyona yakın kişinin zorunlu göçe tabii tutulduğu kaydedildi.

Türkiye terörle mücadele amacıyla sınır ötesine de irili ufaklı toplam 25 sınır ötesi operasyon yapmış.



    50 BİN CAN KAYBI

    Türkiye Cumhuriyeti Devleti PKK ile mücadelede Kurtuluş Savaşından daha büyük kayıplar verilmiş. Genelkurmay Başkanlığı‘nın verilerine göre Türkiye Kurtuluş Savaşında 10 bin 885 şehit verilirken PKK ile mücadelede 11 bin 735 şehit verilmiş.

PKK ile mücadelede verilen kayıplar konusunda farklı istatistikler bulunmakla birlikte bütün bu rakamlar alt alta toplandığında Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyan 50 bin insan hayatın bu sorun yüzünden can vermiş.

    1984 yılından bu yana 5 cumhurbaşkanı, 8 başbakan, 8 genelkurmay başkanı, 22 içişleri bakanı görev yapmış, 15 hükümet değişmiş, Olağanüstü Hal Bölge Valiliği kurulup kapatılmış ancak sorun hep sürmüş.