Kurtulmuşlu: Orman Yangınlarıyla Mücadelede Dünyada Lider Pozisyondayız

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, orman yangınlarıyla mücadelede dünyada lider ülke pozisyonuna geldiklerini söyledi.

Kurtulmuşlu: Orman Yangınlarıyla Mücadelede Dünyada Lider Pozisyondayız
Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, orman yangınlarıyla mücadelede dünyada lider ülke pozisyonuna geldiklerini söyledi.

Sakarya Orman Gençlik ve Spor Kulübü ile Öz Orman İş Sendikası‘nca Adapazarı ilçesindeki bir halı sahada düzenlenen futbol turnuvasını izlemeye gelen Kurtulmuşlu, gazetecilerin orman yangınlarıyla mücadele ve ağaçlandırma çalışmaları hakkındaki soruları cevaplandırdı. Akdeniz iklim kuşağında yaşadıklarını anlatan Kurtulmuşlu, bu iklim kuşağının orman yangınları açısından dünyanın en tehlikeli yöresi olduğunu belirtti. Yangınların çıkışını azaltmak için eğitim hazırlık çalışmaları yaptıklarını vurgulayan Kurtulmuşlu, "Orman yangınları konusunda önce eğitimle hazırlanılması gerekiyor. Bilindiği gibi yangınları gözetleme sistemleri olması gerekiyor. Bizim Türkiye‘deki 775 tane gözetleme kulemizden yangınları 24 saat gözetliyoruz. Şimdi kameralı gözetleme sistemlerini devreye soktuk ve yangınları bunlarla takip ediyoruz. Orman yangınları için şu anda mevcut olan araçlarımız da hazır durumda beklemektedir." dedi.

Yangınla mücadele konusunda geçen sene 13 tane helikopteri uzun süreliğine kiraladıklarını ifade eden Kurtulmuşlu, bu yılki yangınla mücadele için hazırlıkların yılbaşında tamamlandığını bildirdi. Helikopter sayısını 8 tane daha kiralayarak 21‘e çıkardıklarını anlatan Kurtulmuşlu, şunları söyledi: "Ayrıca idaremizin de 6 adet helikopteri var. Bunlarla da yangınlara müdahale ediyoruz. Yine orman yangınlarında etkili olan amfibi tipi uçaklarımız var. Yer aracı ve hava aracı konusunda hiçbir eksiğimiz bulunmamaktadır. Ayrıca yangın gözleme ve araç takip sistemimizde bulunuyor. 27 bölge müdürlüğünde ve Ankara’da Genel Müdürlükte araç takip sistemimiz var. Yani elimizde bulunan bütün araçların yangında nerede ve ne yaptığını dakika dakika takip ediyoruz. Bu kurduğumuz sistemle Amerika da birincilik ödülü aldık."

Orman yangınları konusunda çevrelerinde bulunan ülkelerle de işbirliği içinde olduklarını dile getiren Kurtulmuşlu, "Orman yangınları konusunda şu anda Avrupa da ve dünyada lider ülke pozisyonuna geldik. İnşallah bunu devam ettireceğiz. Geçmişte olduğu gibi bir çok ülkeye giderek orman yangınlarına katıldık. Bundan sonrada diğer ülkelerden orman yangınları konusunda destek istenirse uluslararası güce ulaşacak birlikleri de hazırlıyoruz." diye konuştu.

"BU YIL YAKLAŞIK 500 BİN HEKTAR ALANI EKECEĞİZ"

Ağaçlandırma çalışmaları konusunda da bilgi veren Kurtulmuşlu, 2008 yılında Türkiye’de bir ağaçlandırma ve rehabilitasyon projesi başlattıklarını belirtti. Beş yılda 2.5 milyon hektarlık alanı ormanlaştıracaklarını ifade eden Kurtulmuşlu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu projede 3 yılda 1.5 milyon hektar hedefini aştık. Bu yılda yaklaşık 500 bin hektar alanı ekeceğiz. Geçmiş yıllara nazaran dünyada orman konusunda da ilk üç sıradayız ve bunuda sürdüreceğiz. Bu yıl hedefimiz 500 bin ağaçlandırma. Bununla birlikte erozyon çalışmaları yapacağız."

Turnuvayı Kurtulmuşlu ile beraber Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız. İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Vedat Dilaver ile işletme müdürleri ve personelde izledi. Turnuva sonunda başarılı olan takımlara, kupalarını protokol üyeleri verdi.